Inschrijven op de nieuwsbrief

Olivier Roy

Olivier Roy in Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Olivier Roy in Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Frankrijk, 1949) is islam-deskundig. In zijn laatste boek De globalisering van de islam onderzoekt de Franse islam-deskundige Olivier Roy de gevolgen van de globalisering voor de islam. Zijn werk steunt op een enorme hoeveelheid feitenmateriaal. Van de Twin Towers tot de Franse voorsteden en van de trainingskampen in Afghanistan tot het Nederlandse integratiebeleid; op overtuigende wijze weet Roy de wereld van de islam in een nieuw perspectief te plaatsen. Olivier Roy is een van de meest vooraanstaande islam-deskundigen van dit moment. Hij is verbonden aan het Centre National de la Recherche Scientifique in Parijs. Andere titels van zijn hand zijn: Islam and Resistance in Afghanistan; The Failure of Political Islam; The New Central Asia: The Creation of Nations, en Vers un islam européen.
WN 2005

Archief beschikbaar voor: Olivier Roy

 • Winternachten 2005

  Het Onbehagen van het Oosten

  Met: Eddin Khoo, Farid Esack, Michaël Zeeman, Olivier Roy, Paul Scheffer, Tariq Ramadan

  Vijf panelleden gingen onder leiding van publicist Michaël Zeeman een discussie aan over situatie van wederzijds wantrouwen tussen Oost en West. Waar komt dat onbehagen vandaan? Zijn de anti-westerse sentimenten zoals die nu voelbaar zijn, specifiek van deze tijd of gaan ze veel verder terug in de geschiedenis? Hoe ontwikkelt zich de Islam in Europa?

  Met Tariq Ramadan, omstreden filosoof uit Zwitserland, auteur van To be a European Muslim met een enorme aanhang onder jonge moslims in de Franse voorsteden; Paul Scheffer, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek en publicist op het gebied van de multiculturele samenleving in Nederland en de rest van Europa; de Maleisische schrijver, dichter en uitgever Eddin Khoo; Farid Esack, moslim geleerde uit Zuid Afrika en voormalig anti-apartheidsstrijder, en Olivier Roy, islamkenner uit Frankrijk en auteur van het recentelijk verschenen De globalisering van de islam.

  De middag opende met een inleiding door Michaël Zeeman, en eindigde met een discussie met het publiek.

  Engelstalig.

  Luister op deze pagina naar de geluidsopnames van het eerste en het tweede deel van het debat.