Inschrijven op de nieuwsbrief

Oek de Jong

Oek de Jong - foto Koos Breukel
Oek de Jong - foto Koos Breukel

(Breda, 1952) groeide op in Dokkum en Goes en studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam. Hij debuteerde in 1975 in het Hollands Maandblad. Vier jaar later volgde zijn grote doorbraak met Opwaaiende zomerjurken, een Bildungsroman over Edo Mesch: als kind op het platteland in de jaren vijftig, als puber in Zeeland en later als adolescent die erotische avonturen beleeft in o.a. Amsterdam. Zes jaar later verscheen Cirkel in het Gras. Daarna volgde een lange stilte. De Jong gaf in die tijd o.a. schrijfles aan de nog niet gedebuteerde Joost Zwagerman en Marcel Möring. In 2002 publiceerde hij Hokwerda's kind, waar een theaterbewerking van werd gemaakt. In 2012 verscheen Pier en oceaan, waarmee hij in 2013 de Gouden Uil won. Het is opnieuw een coming of age roman waarin hij terugkeert naar het Zeeland en Friesland van zijn jeugd. Op het festival ontvangt Oek de Jong de F. Bordewijk-prijs voor Pier en oceaan.

(WU 2014 Gr)

Archief beschikbaar voor: Oek de Jong

 • Winternachten 2014

  Schrijversfeest 2014

  Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye

  Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.

  In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.

  De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.

  Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.