Inschrijven op de nieuwsbrief

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili - foto Danny Merz - Sollsuchstelle
Nino Haratischwili - foto Danny Merz - Sollsuchstelle

(Tbilisi, 1983) brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji. Ze voert de lezer mee naar de Sovjet-Unie, met name naar de dramatische jaren waarin de eveneens in Georgië geboren tiran Jozef Stalin aan de macht was. Maar ook naar het swingende Londen van de jaren zestig en zeventig, de Praagse opstand van 1968 en de Kaukasus, het gebied waar ze vandaan komt. Ondanks alle verschrikkingen die ze beschrijft is het geen gruwelijk boek maar eerder een tragikomisch sprookje met boosaardige trekjes. Rode draad is de vraag of lotsbestemming er nog toe doet, ook hier en nu in het Westen. Haratischwili debuteerde in 2010 met Juja. In 2011 volgde Mein sanfter Zwilling. Ze studeerde filmregie in Tbilisi en theaterregie in Hamburg. Haar toneelteksten werden meermaals bekroond.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Nino Haratischwili

  • Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

    Uitgesteld: Eastern Europe and beyond

    Met: Lisa Weeda, Nino Haratischwili, Sophie Derkzen

    Uitgesteld vanwege maatregelen tegen het coronavirus. We onderzoeken nu of en hoe we het programma later kunnen organiseren. We houden u graag op de hoogte via de nieuwsbrief en op social media.

    - - -
    De Georgische schrijfster Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In haar nieuwste roman De Kat en de Generaal schrijft ze over de Tsjetsjeense oorlogen. Ze brengt de afgronden in beeld die tussen de brokstukken van een Sovjetrijk in verval zijn ontstaan. Een psychologisch zeer geladen schuld-en-boeteroman over oorlog tussen landen en oorlog in de hoofden en harten.

    Lisa Weeda schrijft proza, toneel en non­fictie. In 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literaire weerslag van haar reis naar Oekraïne, het land waar haar grootmoeder vandaan komt en nog een groot deel van haar familie woont. Het is een verhaal over kansen zien en kansen nemen, over generatiegenoten en hun onzekere toekomst, over een land waarvan Lisa niet zeker weet of ze zich er thuis mag voelen. Engelstalig programma

    Moderator: Sophie Derkzen

    Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
    Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Books Unlimited: Nino Haratischwili en Alain Mabanckou

    Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met twee internationale topschrijvers en hun recent in Nederland verschenen boeken. Eén op één gaat Lisa Weeda, schrijfster en docent van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een half uur in gesprek met Nino Haratischwili (Duitsland/Georgië) en vervolgens met Alain Mabanckou (Rep. Congo) over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken.

    Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji.

    Het jongste boek van de Congolese romancier Alain Mabanckou is Petit Piment, in 2017 in Nederland verschenen als Prins Peper. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Ode an die Freude

    Schillers idealistische gedicht over Europa en de mensheid hertaald naar nu en hier! Winternachten festival vroeg acht schrijvers en dichters om elk hun eigen Ode an die Freude te maken. Deze avond presenteerden ze het resultaat.

    Deelnemers aan deze Odes 2.0 waren Nino Haratischwili, Magda Cârneci, Sanam Sheriff, Efe Murad, Grazyna Plebanek, Gustaaf Peek, Ghayath Almadhoun en Charlotte Van den Broeck. Zij dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaan een projectie van de Nederlandse en/of Engelse vertaling. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorged met cellist Elisabeth Sturtewagen en sopraan Jole De Baerdemaeker de muzikale component van dit programma.

    Schillers Ode an die Freude (Ode aan de vreugde), oorspronkelijk geschreven in 1785, leeft voort doordat Ludwig van Beethoven een strofe uit het gedicht toevoegde aan de finale voor koor en zangsolisten van zijn 9e symfonie. In 1985 riep de EU de koorfinale - maar dan in een tekstloze versie - uit tot officieel volkslied van de Europese Unie. Schiller verwoordt in zijn gedicht het ideaal van een wereld waar alle mensen als broeders leven.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Égalité! De erfenis van de Sovjetmens

    Gelijkheid heroverwogen: het tweede ideaal uit de Franse Revolutie kreeg in de 20e eeuw door het Sovjetrijk een nare bijsmaak. Gelijkheid verwerd tot de dwingende repressie en eentonigheid van staatssocialisme en de saaiheid van oude Lada's.

    Winternachten festival onderzoekt de waarde van gelijkheid als Europees ideaal in samenhang met de intellectuele erfenis van Karl Marx*. Wat valt er te leren van het socialistische tijdperk in Midden- en Oost-Europa? Kan Marx na het Sovjetdebacle nog een inspiratiebron zijn?

    In zijn revolutionaire pamflet Verzet! (Querido, 2017) stelt romanschrijver Gustaaf Peek dat het na dertig jaar kapitalistische alleenheerschappij hoog tijd is om het streven naar gelijkheid en communistische herverdeling opnieuw te overwegen en te herwaarderen.

    Hierover ging hij in gesprek met de Georgisch-Duitse schrijver Nino Haratischwili en de Roemeense dichter en essayist Magda Cârneci. Hoogleraar en essayist Paul Scheffer leidde het gesprek. Klassiek accordeonist Oleg Lysenko verzorgde met zijn trio de muziek.

    *Meer Marx? Tijdens Saturday Night Unlimited vertoonde Winternachten festival de Nederlandse première van The Young Karl Marx van de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck, eerder succesvol met de documentaire I Am Not Your Negro over schrijver James Baldwin. Zijn speelfilm is een intense verbeelding van de geboorte van het communisme en de ontmoeting tussen Marx en Friedrich Engels.