Inschrijven op de nieuwsbrief

Nihad Siries

Nihad Siries
Nihad Siries

(Syrië, 1950) was bouwkundig ingenieur voor hij een gevierd schrijver werd in de Arabische wereld. Behalve romans schrijft hij ook populaire tv-series. Zijn roman De stilte en het geluid uit 2004, verscheen dit jaar in Nederland en is ook nu nog actueel. De grote kracht van Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten. De internationale pers vergeleek hem met Orwell, Kafka en Kundera. Siries beschrijft in zijn roman de dag waarop wordt gevierd dat de heerser twintig jaar aan de macht is. Een juichende menigte blokkeert de straten. Schrijver Fathi Chin, een dertiger en tegenstander van het regime, wil zijn moeder bezoeken maar wordt meegesleurd door de uitzinnige mensenmassa. Wanneer een vrouw ten val komt en hij haar helpt, komt hij terecht in een ziekenhuis en de tentakels van de bureaucratie. Hij eindigt zijn dag in de armen van de mooie Lama - in een land waar sensualiteit tussen twee muren nog de enige vrijheid is.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Nihad Siries

 • Syria, What's Next?

  Syria, What's Next?

  Met: David Van Reybrouck, Ghayath Almadhoun, Laila al-Zwaini, Lieve Joris, Nihad Siries

  Bekijk nu de video van dit programma: Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit als het ooit komt tot een wapenstilstand? Schrijver David Van Reybrouck besprak deze vraag met Syrische romanschrijver Nihad Siries en de Palestijns/Syrische dichter Ghayath Almadhoun. Beiden leven in ballingschap. Ze droegen voor uit hun werk, en gingen in gesprek met Laila Zwaini - Arabiste en onderzoekster op het gebied van de sharia en rechtsontwikkeling - en met schrijfster Lieve Joris, die een boek over het land schreef. Gaat het met Syrië dezelfde kant op als met Irak, waar een poging om democratie te vestigen faliekant mislukt is? Kan het, in al zijn etnische en religieuze verscheidenheid, ooit een stabiel land worden? En zal het ooit het thuis zijn waar de twee Syrische schrijvers van dromen? Een avond in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

  Het programma is Engelstalig. Een avond van B Unlimited, georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag, PEN Nederland en Theater van de Verkeerde Beslissing. Redactie: Tom Dommisse.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Nihad Siries

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de Syrische auteur Nihad Siries zijn leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met de schrijver in gesprek. Engelstalig.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  The Turning Point

  Drie schrijvers spreken over hun drijfveren om schrijver te worden in een vaak gewelddadige en complexe wereld. Architect Andries Samuel, documentairemaker en BBC-verslaggever Aminatta Forna en bouwkundig ingenieur Nihad Siries wendden zich alle drie op zeker moment tot de literatuur. Andries Samuel, de zoon van Antjie Krog, debuteerde in 2013 met de dichtbundel Wanpraktyk. Aminatta Forna schildert in haar recente roman Het huis met de schaduw de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië. De grote kracht van Nihad Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten in zijn roman De stilte en het geluid. Wat maakte dat deze drie mensen gingen schrijven? Engelstalig.