Neske Beks
(Antwerpen, 1972) is schrijver, transdisciplinair kunstenaar, film- en theatermaker. Ze debuteerde met De Kleenex Kronieken (2014)een familie- en dorpskroniek rond Priscilla, dochter van een Vlaamse vader en een Senegalese moeder, en publiceerde het kinderboek Sala & Monk (2020). In Echo - essays, speeches en brieven (2021) legt ze de vinger op de zere plek. Niet alleen is de witte blik in onze samenleving nog steeds dominant, zwarte vrouwen delven dubbel het onderspit: ze zijn niet wit en ze zijn geen man. Beks toont hoe stelselmatig het niet gezien en gehoord worden is. Haar essay De kleine Morrison: een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) biedt lezers van Toni Morrison, de in 2019 overleden beroemdste vrouwelijke zwarte schrijver en Nobelprijs voor literatuur-winnaar, inzicht in haar leven en werk. Beks laat zien dat Morrison in alles wat ze doet uitnodigt tot zélf kritisch nadenken over taal, structuur, macht, gender, ras, recht en onrecht, zwart-zijn, de witte blik en de betekenis van orale en geschreven verhalen.
(WN 2022)Archief beschikbaar voor: Neske Beks
-
All the World's Excuses
Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Caleb Azumah Nelson, Chika Unigwe, David Diop, Dean Bowen, Martine Woudt, Nazrina Rodjan, Neske Beks, Rachida Lamrabet, Radna Fabias, Sarita Bajnath, Shantie Singh
In het Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het zeer goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij bogen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard droegen zij voor uit eigen werk. De gespreksleiders waren Rachida Lamrabet en Dean Bowen.
Verder vertelde schrijver Neske Beks hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias droegen bij met voordrachten. Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.
Voorafgaand aan dit programma in Zaal 1 openden we de avond in de foyer van Theater aan het Spui met een kort voorprogramma, met optredens van schrijver Chika Unigwe en dichter Dean Bowen, en gepresenteerd door Sarita Bajnath.
All the World's Excuses stelde vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.
Op alle continenten zijn verhalen hierover lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn!
Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).
All the World's Excuses was Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten werden simultaan in het Engels geprojecteerd op een zaalscherm.
Met dagkaart ook 's middags naar Verhalen die verbinden
Voorafgaand aan het avondprogramma All the World's Excuses vond op zondag 16 april vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbindenplaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar. -
Whose House is This?
Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..
Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.
Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.Voertaal: Engels.
-
Neverending Stories
Boekentalkshow van ROSE Stories met Neske Beks, Sayonara Stutgard en Zawdie Sandvliet. Presentatie: Rachida Lamrabet
In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending stories, ging Rachida Lamrabet in gesprek met Neske Beks over haar bundel Echo. Hierin legt Neske Beks de vinger op de zere plek. Niet alleen is de witte blik in onze samenleving nog steeds dominant, Zwarte vrouwen delven dubbel het onderspit. In Echo laat Neske Beks door middel van een verzameling van essays, brieven en speeches zien hoe stelselmatig zij niet gezien en gehoord worden. Aan tafel schoven ook aan: spoken word artist Sayonara Stutgard en historicus Zawdie Sandvliet. Samen doken zij in de bundel Echo en sloegen ze bruggen tussen zwart en wit, spraken ze over het belang van het werk van Toni Morrison en lieten ze de Zwarte vrouwelijke stem luid en duidelijk klinken.
Neverending stories is de grensoverschrijdend inclusieve talkshow van ROSE stories. Een talkshow voor een nieuw en cultureel-divers publiek, niet alleen uit Nederland, maar ook België en zelfs de Nederlandse Antillen. In de talkshow worden recent verschenen boeken besproken die een nieuw licht werpen op thematiek die relevant is voor de superdiverse samenleving. Centraal staan de verhalen van biculturele schrijvers, met een focus op vrouwelijke schrijvers, als antwoord op de zeer actuele sociaal-ethische en maatschappelijke behoefte aan authentieke en van binnenuit vertelde verhalen die bijdragen aan betere representatie van de samenleving.
Neverending Stories was een initiatief van ROSE Stories, in samenwerking met deBuren, Writers Unlimited en Watershed en werd mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.Voertaal: Nederlands.
-
Wintercafé 1: Arthur Japin
'Luister, drink een glas en voel hoe warm een winternacht kan zijn in het Wintercafé'. En warm was het zeker in het Wintercafé! Met voordrachten, korte interviews en muziek van rasimprovisator Behsat Üvez. Op zaterdagavond waren Neske Beks en Wim Brands de presentatoren. Het Wintercafé werd opgeluisterd door de internationaal befaamde zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez.
Het café opende met een fonkelend nieuw verhaal van schrijver Arthur Japin. Leef mee met het Ghanese jongetje Kwaku, dat verlangt naar het échte leven ergens buiten zijn eigen armoedige buurt. Het programma kwam tot stand in samenwerking met cultureel instituut DeBuren uit Brussel, die Japins verhaal heeft opgenomen als 'radioboek' en het wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.
-
Wintercafé 4 De plooien van de taal
In De plooien van de taal droegen Selim Temo (Koerdisch), Kamran Nazirli (Azerbeidjan) en Gündüz Vassaf (Turkije) voor en gingen in gesprek over hun dagelijkse strijd de taal niet te laten gijzelen door politiek of taboe. Turks-/Nederlands-/Engelstalig.
-
Wintercafé 2: Scholieren & Hélène Gelèns over Onthullingen
Net als op vrijdagavond toonden leerlingen van Haagse middelbare scholen hun dichterlijke inborst en droegen eigen gedichten voor over Onthullingen. Behalve de scholieren las dichteres Hélène Gelèns voor.
-
Wintercafé 3 Tip Marugg
Een 'pre-read' bij Winternachten rondom schrijver Tip Marugg (1923-2006). Journaliste Petra Possel las voor uit Niemand is een eiland en dichter Carel de Haseth droeg nieuw opgedoken gedichten voor, opgenomen in het Verzameld Werk De hemel is van korte duur. Het boek en het Verzameld Werk (samenstelling Aart Broek en Wim Rutgers) zijn op 29 januari j.l. verschenen.