Inschrijven op de nieuwsbrief

Nana Kwame Adjei-Brenyah

Nana Kwame Adjei-Brenyah - foto Limitless Imprint Entertainment
Nana Kwame Adjei-Brenyah - foto Limitless Imprint Entertainment

(New York, 1991) wordt gezien als een belangrijke, nieuwe stem in de Amerikaanse literatuur: new black surrealism. Zijn debuutbundel Friday Black won vele prijzen en is een rauw, surrealistisch en deels satirisch boek met twaalf korte verhalen die de excessen van racisme en onze huidige consumptiemaatschappij aan de kaak stellen. Zo worden vijf ongewapende zwarte tieners op gruwelijke wijze vermoord door een witte huisvader die zich door hen 'bedreigd' voelt - en die uiteindelijk wordt vrijgesproken; maakt de medewerker van een pretpark zich op voor alweer een dag als zondebok en doelwit van de racistische fantasieën van de overwegend witte bezoekers en bereidt een verkoper in een winkelcentrum zich voor op de Black Friday-uitverkoop en de verwachte hordes zombieachtige, gewelddadige koopjesjagers. Adjei-Brenyah's verhalen zijn extreem en verontrustend, maar tegelijkertijd schetsen ze ons een toekomst die niet ver weg is en tonen ze hoe mensen uit alle macht deel willen uitmaken van een samenleving, maar dat deze niet bereid is om zomaar iedereen toe te laten. De gelijknamige Nederlandse vertaling verscheen in 2019.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Nana Kwame Adjei-Brenyah

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Whose House is This?

    Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..

    Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
    Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.

    Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.

    Voertaal: Engels.

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Een boek als thuis met Nana Kwame Adjei-Brenyah: 'Pastoralia' van George Saunders

    Vanuit het festivalthema 'Whose House is This?' stelden we in Een boek als thuis steeds een andere schrijver de vraag: in welk boek kwam jij thuis? De antwoorden konden alle kanten opgaan. Misschien kozen auteurs een boek waarin een huis wordt omschreven dat echt voelt als hun thuis. Of als een plek waar zij graag zouden willen wonen. Maar de auteur kon zich ook thuisvoelen in de manier van schrijven of denken in een bepaald boek. Zo werd Een boek als thuis een kijkje in de boekenkast én de ziel van onze festivalauteurs.
    Sayonara Stutgard interviewde Nana Kwame Adjei-Brenyah, die koos voor en vertelde over Pastoralia van George Saunders.

  • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

    Moving into Space

    Als de aarde niet meer thuis geeft - met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Robin Block, Roanne van Voorst & Sherida Kuffour (moderator)

    Fantasy en sciencefiction bevinden zich in de marge van het literaire veld, ondanks de grote hoeveelheid lezers die ze aantrekken. Terwijl deze genres, fantasierijk en beeldend als ze zijn, juist de definitie van literatuur oprekken en verrijken. Op literaire festivals wordt er meestal weinig aandacht besteed aan speculatieve fictie. Tijd om daar verandering in te brengen! Tijdens deze Winternachten (thema: Whose house is this?) keken we niet alleen naar 'het huis' in traditionele zin, maar maakten we ook ruimte voor verhalen waarin de aarde niet meer volstaat als huis of als thuis.

    Want in onze huidige wereld konden we ons nog makkelijk voorstellen wat een huis is, of een bewoner. En we herkenden onze vormen van samenleven en communiceren. Maar hoe leven we samen in 2060? Hoe ziet een huis in een andere dimensie eruit en hoe praten we daar met elkaar? En wat als de aarde niet langer 'thuis geeft': waar vinden we dan een nieuw huis? En wat als daar al iemand woont? Tijdens Moving into Space gingen we in gesprek met auteurs die buiten de grenzen denken van het huis dat wij nu kennen. We vierden we de veelzijdigheid en creativiteit van speculatieve fictie - en vonden daarin een nieuwe wereld waar we ons thuis kunnen voelen.

    'Antropoloog van de toekomst' Roanne van Voorst boog zich over het huis van de toekomst, terwijl dichter en performer Robin Block, een groot liefhebber van sciencefiction, een ode aan het genre bracht. De Amerikaanse auteur Nana Kwame Adjei-Brenyah herinnerde ons er met zijn prachtige, schrijnende werk aan dat de toekomst een grillige plek kan zijn. Moving into Space liet zien waarom speculatieve fictie bij uitstek ook politieke werken zijn, en waarom juist dit genre zo belangrijk is voor de toekomst van de literatuur. We verkenden het heden en het verleden maar vooral de toekomst, we gingen de dimensionale paden op en de interplanetaire lanen in...

    De avond werd afgesloten door de geweldige band N3RDISTAN, bekend van hun mythische elektronische tunes. N3RDISTAN creëerde een meespelende poëtische fusion die ongebruikelijk en sereen is. We gingen dansend de toekomst in!

    Voertaal: Engels.

    Leestips om erin te te komen (van auteurs in dit programma):

    • Friday Black van Nana Kwame Adjei-Brenyah
    • In Between, Di Antara van Robin Block
    • Met zijn zessen in bed van Roanne van Voorst

    Nog meer lezen? Dit zijn een aantal van de speculatieve boeken waardoor Fleur Jeras en Nisrine Mbarki, de makers van dit programma, zich hebben laten inspireren:

    • The Djinn Falls in Love & Other Stories van Amal El-Mothar e.a.
    • Lagoon van Nnedi Okorafor
    • Who Fears Death van Nnedi Okorafor
    • Black Leopard, Red Wolf van Marlon James
    • Lilith's Brood van Octavia Butler
    • Popisho van Leone Ross