Monique Hoogmoed
(1969, Paramaribo, Suriname) is actrice, stand-up comediènne, schrijfster, presentator en artieste. Al vroeg vermaakte zij haar klasgenootjes in Suriname met liedjes. Later speelde ze bij het Snatertheater in Amsterdam. Na de middelbare school nam Hoogmoed klassieke zanglessen en figureerde bij de Nederlandse Opera. Ze sloot zich aan bij een Zuid-Amerikaanse dansgroep, waar ze als freelancer ook met anderen danste. Toen stand-comedy ineens een hype was, besloot ze daarin mee te gaan. Daaruit vloeide haar eerste 'one woman' show Umaya-vrouw ja. Haar grote bekendheid verwierf zij met het televisieprogramma Surinamers zijn beter dan Marokkanen voor de NPS. Op deze manier hoopte zij een bijdrage te leveren aan de Surinaams/Nederlandse televisiecultuur en integratie. Momenteel houdt Hoogmoed zich bezig met muziek en zang.
WIN 2002
Archief beschikbaar voor: Monique Hoogmoed
-
Donderpreek: Monique Hoogmoed
"Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer in plaats van zinloos geweld te gebruiken eerst eens met elkaar te praten. Kost niks, je gaat er niet dood van en het is mogelijk dat er gewoon iets moois ontstaat." Aldus de Surinaamse cabaretière Monique Hoogmoed in haar donderpreek voor Nederland.
-
Oost- en West-Indische Winternacht
Met: Aart van Zoest, Arahmaiani, Arthur Japin, Astrid H. Roemer, Basha Faber, Coen Pronk, Cynthia Mc Leod, Frank Martinus Arion, Gamelan Ensemble Widosari, Grupo Zamanakitoki, Helga Ruebsamen, Michaël Zeeman, Monique Hoogmoed, Paula Gomes, Paulette Smit, Radhar Panca Dahana, Rudy Kousbroek, Shrinivási, Toeti Heraty, Warih Wisatsana
De derde editie van de Indische Winternacht, deze keer een Oost- en West-Indische Winternacht. Behalve kunstenaars uit Indonesië en Nederland, waren nu ook schrijvers, musici en vertellers uit Suriname en de Nederlandse Antillen uitgenodigd.
In het theaterprogramma was te zien en te horen: gamelan-spel, verhalen van Coen Pronk, Moniek Hoogmoed en Paulette Smit en muziek van Eric Calmes en zijn Antilliaans-Nederlandse band Grupo Zamanakitoki. In het Filmhuis was uniek archiefmateriaal te zien : de allereerste documentaires over Indië, in het begin van deze eeuw gemaakt door J.C. Lammers, in opdracht van het koloniaal instituut. Verder Faya Lobbi , de klassieke documentaire over Suriname uit 1960 van Herman van der Horst, en Ava en Gabriel , de Antilliaanse speelfilm uit 1990 van Felix de Rooy en Norman de Palm.