Michel Maas
(Roermond, 1954) is correspondent Zuidoost-Azië voor de Volkskrant en de NOS. Hij studeerde filosofie en werd in 1986 redacteur bij de Volkskrant. Als literair verslaggever sprak hij o.a. met A.F.Th. van der Heijden, W.F. Hermans, Hugo Claus en Nobelprijswinnaars Derek Walcott en Seamus Heaney. In 1994 verscheen zijn debuutroman De Vleugels van Lieu Hanh, over een reis door Vietnam waarin de geschiedenis een prominente rol speelt. Hij ontving er de Geertjan Lubberhuizenprijs voor. In 1996 vestigde hij zich als Oost-Europa-correspondent in Boedapest en deed in de jaren daarna verslag van de oorlog in Kosovo. Zijn reportages verschenen gebundeld als Kosovo: Verslag van een oorlog. Het werd bekroond met de NDP-prijs voor de dagbladjournalistiek. In 2001 verruilde hij Oost-Europa voor Zuidoost-Azië en ging ook werken voor de NOS. In 2010 haalde hij zelf het nieuws omdat hij tijdens een radio-uitzending bij de ontruiming van een protestkamp in Bangkok werd beschoten.
(WU 2013 GR)Archief beschikbaar voor: Michel Maas
-
Adriaan van Dis en Ahmad Tohari over de toekomst van Indonesië
Met: Adriaan van Dis, Ahmad Tohari, Michel Maas
Indonesië geldt als een toeristenparadijs, een economisch wonder. De realiteit is dat corruptie welig tiert, het platteland van Java wordt veronachtzaamd en de etnische spanningen alles behalve verdwenen zijn. Ahmad Tohari, auteur van het drieluik Rad van de Regenboog, schrijft over de haat-liefde verhouding met zijn land. Adriaan van Dis maakte de prachtige documentairereeks Van Dis in Indonesië, waarin hij hedendaags Indonesië onder een persoonlijk vergrootglas legde. Michel Maas, Volkskrant-correspondent in Jakarta, leidt het gesprek aan de hand van fragmenten uit de documentaire. Engelstalig.
Het in de brochure aankondigde optreden van Andrea Hirata in dit programma is komen te vervallen. -
Oxfam Novib PEN Awards
Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing
Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.
De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.
Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.