Inschrijven op de nieuwsbrief

Mehmet Polat

Mehmet Polat - foto Ali Cağlar Erdoğan
Mehmet Polat - foto Ali Cağlar Erdoğan

(Turkije, 1981) is een meester ud-speler, componist, solist en ensembleleider van zijn Mehmet Polat Quartet. Hij treedt internationaal op van Afrika tot India, van Perzie tot de Balkan, van hedendaags tot jazz en combineert verschillende muzikale genres met zijn Alevi Spirituele, Anatolische Folk en Ottomaanse klassieke muziekachtergrond. In zijn improvisaties, composities en met zijn eigen kijk op verschillende muziekstijlen zoekt Mehmet voortdurend naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Hij vond een nieuwe linkerhandtechniek uit zodat hij geavanceerdere en moderne stukken op de ud kan spelen. Ook ontwierp hij een ud met twee extra bassnaren om zo het bereik en de functie van zijn instrument te vergroten.

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: Mehmet Polat

  • Writers Unlimited 2025

    Schrijver Christine Otten in Bibliotheek Nieuw Waldeck

    Met: Christine Otten, Mehmet Polat

    Het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival is van 23 tot en met 26 januari 2025 op de Haagse podia te vinden. In Bibliotheek Nieuw Waldeck komt schrijver Christine Otten vertellen over en voorlezen uit haar nieuwe boek Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld, met muzikale bijdragen van meester ud-speler Mehmet Polat.

    Als ik je eenmaal mijn verhaal heb verteld is een roman over grote thema's: kun je ontsnappen aan je achtergrond en aan de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt? Wat maakt je een goed mens? En wanneer ben je echt vrij?

    Na twaalf jaar detentie probeert Anir 'buiten' een nieuw leven op te bouwen. Op het bureau van de reclassering ontmoet hij Emma. Zij vindt in Anir de ervaringsdeskundige die ze nodig heeft voor haar proefschrift. Anir hoopt dat de gesprekken bevrijdend zullen werken. Wat begint als een gelijkwaardige 'deal' tussen twee gelijkgestemden, wordt al snel een intieme en broeierige vriendschap, waarbij de wetenschappelijke context naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.

    Christine Otten is schrijver, performer en theatermaker. In 2004 brak ze door met De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Deze roman, over de levensloop van vier zwarte Amerikanen die furore maakten onder de naam The Last Poets, werd bewerkt voor theater. We hadden liefde, we hadden wapens (2016) is een wervelende roman over het leven van de zwarte burgerrechtenstrijder Robert F. Williams in Amerika en over opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties. Een van ons (2020), haar roman over de levenslang gestrafte Luc werd als theatermonoloog opgevoerd. De mede door Otten in 2020 opgerichte Stichting Blocknotes zet creatief schrijven in voor empowerment en talentontwikkeling van mensen in de gevangenis.

    Mehmet Polat (Turkije, 1981) is meester ud-speler, componist, solist en ensembleleider van zijn Mehmet Polat Quartet. Hij treedt internationaal op van Afrika tot India, van Perzie tot de Balkan met hedendaags tot jazz en combineert verschillende muzikale genres. In zijn improvisaties, composities en met zijn eigen kijk op verschillende muziekstijlen zoekt Mehmet voortdurend naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Hij vond een nieuwe linkerhandtechniek uit zodat hij geavanceerdere en moderne stukken op de ud kan spelen. Ook ontwierp hij een ud met twee extra bassnaren om zo het bereik en de functie van zijn instrument te vergroten.


    Festivaltip 1: kom voor de full festival experience naar de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (24 januari) en Saturday Night Unlimited (25 januari)! Beide avonden kies je je eigen route langs zo'n twintig optredens, gesprekken en voordrachten op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Nederlands en Engels gesproken.

    Festivaltip 2: concert- en festivalliefhebbers opgelet! Omdat Writers Unlimited 30 jaar festivals maakt, vieren we ons jubileum met Playing with Fire, een show vol muziek, dans en literatuur in Amare (Danstheater) op zondagmiddag 26 januari. Je ziet en hoort onder meer Spinvis, Shirma Rouse, XILLAN, Babs Gons, Joost Oomen, Zaire Krieger, Claudia Karapanou Flamenco Trio, Koninklijk Conservatorium Dans en percussiegroep Pulse o.l.v. Eli Wing. Boek snel! Tickets 11 euro (jongeren tot en met 29 jaar of student), of 16 - 35 euro (afh. van stoelkeuze).

    Van 23 tot en met 26 januari 2025 is Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door de hele stad: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Amare en Paard tot Theater Dakota en Theater De Vaillant, de bibliotheken Laakkwartier, Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg, het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool. Met ruim 120 schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, gedichten, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

  • Winternachten 2010

    Winternachtenlezing

    Met: Alexander Rinnooy Kan, Antjie Krog, Fouad Laroui, Mehmet Polat, Tarun Tejpal, Xue Xinran

    De vraag leek even simpel als verstrekkend: als je op dit moment de regels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zou moeten herschrijven, vanuit Zuid-Afrikaans perspectief, zou het resultaat dan nog op het origineel lijken? Of zou er iets totaal anders tevoorschijn komen?

    De Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog nam de uitdaging aan en presenteert met de jaarlijkse Winternachtenlezing het resultaat. In haar lezing wordt meteen duidelijk dat in de nieuwe tekst de oorspronkelijke regels van de verklaring niet meer echt te herkennen zijn. Sterker nog: er zijn zelfs helemaal geen regels meer in opgenomen. Waarom? Omdat, volgens Krog, de derde wereld nooit met regels op de proppen komt. Regels zijn iets voor de eerste wereld. De derde wereld doet suggesties. Of ze brandt. Want de eerste wereld luistert altijd naar vuur.

    Krog houdt het bij suggesties. Haar verklaring draagt twee titels: de Universele Verklaring van Onderlinge Verbondenheid en Universele Suggesties voor Tolerantie. Haar lezing mondt uit in twee fundamentele vragen over tolerantie en intolerantie. De Indiase schrijver Tarun Tejpal en de Chinese schrijfster Xue Xinran proberen op die vragen een antwoord te geven vanuit het perspectief van hun landen van herkomst. Zowel Tejpal als Xinran schrijven niet alleen fictie, maar ze dragen als journalist ook bij aan het publieke debat in en over hun land.

    Schrijver Fouad Laroui leidt de avond. Het publiek zal de gelegenheid krijgen om zowel op Krog als op Xinran en Tejpal te reageren.

    De lezing is in het Engels. De Nederlandse vertaling wordt simultaan geprojecteerd. Bezoekers aan de lezing krijgen na afloop de integrale tekst in het Nederlands en het Engels.