Inschrijven op de nieuwsbrief

Martin Rombouts

Martin Rombouts - foto Jante Wortel
Martin Rombouts - foto Jante Wortel

(Rotterdam, 1992) is schrijver, maker, performer en winnaar van de televisiequiz De slimste mens in 2023. In 2017 studeerde hij af aan ArtEZ Creative Writing met de post-truth non-fictie-novelle I want to climb the mountain, waarvoor hij werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab-talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Hij publiceerde op ABCyourself, in Tirade en in de Oerol Dagkrant, en trad op op onder andere Lowlands, het Wintertuinfestival en in Perdu. Rombouts is lid van De Literaire Boyband, die januari 2023 hun debuut EP In Canon uitbrengt. Samen met muzikant-kunstenaar Willie Darktrousers en met performers Dean Bowen en Maxime Garcia Diaz maakte hij de muziek- en spoken word-voorstelling Poetic Resistance:een poëtische aanklacht over woede en verzet. Kan een demonstratie een gedicht zijn, een manifest een kunstobject? Speciaal voor het slotprogramma van Winternachten festival 2023 maakten zij gezamenlijk nieuw werk naar aanleiding van de vraag: wat is de grondstof van het gedicht?

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Martin Rombouts

  • Winternachten 2023

    De grondstof van het gedicht

    Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers

    In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?

    De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.

    Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. ‘Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poÃ"zie,’ schreef hij dan ook provocatief.

    Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poÃ"zie doorgedrongen. In het gedicht ‘Sinaasappel, bitter je schil’, van de Surinaamse dichter MichaÃ"l Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:

    ‘Op Afobaka wil ik zijn
    als de arbeiders staken,
    de morgen zich boort
    in de papaya,
    het bauxiet woedend zingt
    over zoveel misbruik,
    zoveel leugens
    zoveel misleiding.’

    Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!

    De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.