Inschrijven op de nieuwsbrief

Martijn Knol

Martijn Knol
Martijn Knol

(Zeist, 1973) was cabaretier en reclamemaker voor hij in 2003 debuteerde met De Duiker, waarin hij via het taalgebruik van drie studenten een treffend tijdsbeeld neerzet. Daarna volgde de romantische tragedie Aphinar (2007) waarin Knol woedende monologues intérieurs afwisselt met een sensueel en ontluisterend liefdesverhaal. In 2011 verscheen zijn grote roman Alles kan kapot over de lotgevallen van drie generaties familieleden. In dit boek toont hij zich schatplichtig aan o.a. Céline, Woolf en David Foster Wallace, maar laat vooral een authentiek en vernieuwend geluid horen. Bij Knol is alles mogelijk. Doden kunnen uit hun as herrijzen en weer een plek opeisen in het boek. Ook speelt hij graag met taal en stijlvormen. Het Nederlands Letterenfonds verkoos Alles kan kapot tot een van de tien beste Nederlandse boeken van 2011. Behalve romans schrijft Knol ook korte verhalen, essays, blogs en kritieken en is hij redacteur van Tirade. Momenteel werkt hij aan een nieuwe roman.


(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Martijn Knol

 • Ways of Dialogue - Libanon 2016

  Ways of Dialogue Lebanon

  Met: Maaza Mengiste, Martijn Knol, Usha K R, Vamba Sherif, Witold Szabłowski

  Van 13 tot en met 20 november reisden vier schrijvers met Writers Unlimited naar Libaonon, voor een tournee van een week naar Beiroet, Tyre, Baaklin, Beqaa en Tripoli. Martijn Knol (Nederland), Witold Szablowski (Polen), Vamba Sherif (Liberia/Nederland) en Usha Kuniga Ramaswamy (India), treden samen met Libanese schrijvers en dichters op. Uit Libanon namen deel de schrijvers Hanan Al Shaykh, Sawsan alAbtah, Rasha alAmir, Abbass Beydoun, Youssef Bazzi, Mark Daou, Maya elHajj, Zena el Khalil, Iman Humaydan, Hussam Itani, Hala Kawtharani, Roseanne Khalaf, Issa Makhlouf , Sahar Mandour, Bilal Orfali , Alawiyah Sobh, Assaad Thebian, Fadi elTofeili, Fawzi Yammine, Hyam Yared, Khaled Ziadeh en Rewa Zeinati.

  Rond het thema 'Ways of Dialogue' droegen de schrijvers voor uit eigen werk en lazen ze fragmenten uit hun literaire traditie. Centrale thema's in de programma's waren de verschillende tradities in deling van macht en besluitvorming. Het was de tweede tournee in een serie in de Arabische wereld. De eerste in de serie vond plaats in mei 2016 in Marokko. Deze tournee was een samenwerkingsproject met PEN Libanon. De optredens waren zowel voor algemeen publiek, als voor studenten van middelbare scholen en universiteiten.

  Dit project van Writers Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. PEN Libanon werkt voor dit project samen met o.a. Centre for Arts and Humanities (CAH), American University of Beirut; Centre for Arab and Middle Eastern studies (CAMES) en Aaliya's Bookshop, Jemayzeh, Beirut.

 • Winternachten 2015

  SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Met: Martijn Knol, Simon(e) van Saarloos

  De gevarieerde zaterdagavond op 17 januari vormt (met de vrijdagavond) het hart van het festival met tientallen programma's op vijf podia.

  Schrijvers, dichters en bezoekers komen samen in een feestelijke, informele sfeer in diverse programma's. De auteurs dragen voor uit werk dat zij in opdracht van het festival schreven, lezen voor uit hun boeken of gaan met elkaar in gesprek over actuele thema's.

  Er zijn zowel Engelstalige- als Nederlandstalige programma's, waardoor een 'Language No Problem' route door de avond mogelijk is. Het programmaschema ziet u hieronder, maar kunt u ook hier als pdf downloaden.

  Op deze zaterdagavond zijn te gast: Karen Armstrong (GB), Reggie Baay, Wim Brands, Ian Buruma (NL/VS), Jennifer Clement (VS/Mexico), Leela Corman (VS), Adriaan van Dis, Mira Feticu (NL/Roemenië), Louise O. Fresco, Dominique Goblet (België), David Grossman (Israël), Stefan Hertmans, Bas Heijne, Cynthia McLeod (Suriname), Maaza Mengiste (VS/Ethiopië), Nii Ayikwei Parkes (Ghana/GB), Gustaaf Peek, Nina Polak, David Van Reybrouck (België), Vamba Sherif, Shantie Singh, Witold Szabłowski (Polen) en vele anderen. Een ticket geeft toegang tot alle programmaonderdelen.

  Programmawijzigingen voorbehouden

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Poets in the House

  De Saturday Night Unlimited wordt feestelijk afgesloten met poëtische voordrachten door schrijvers die niet alleen schitterend proza produceren, maar in wier borst ook nog een dichtershart klopt. Komt luisteren naar David Grossmans voordracht uit Uit de tijd vallen en naar gedichten van Nii Ayikwei Parkes, Jennifer Clement en Stefan Hertmans. Met improvisaties op cello door Ernst Reijseger. Nederlands/Engelstalig.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Op een goed boek zitten we niet te wachten

  Filosoof Maxim Februari en schrijver Martijn Knol zijn hartstochtelijke lezers. In welke romans voelen ze zich thuis en in welke willen ze absoluut niet wonen? Een speels en persoonlijk tweegesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Tirade over iemand die Walter van den Berg heet

  Redacteuren van het literaire tijdschrift Tirade en enkele schrijvers beklimmen de zeepkist in de foyer en steken een Tirade af, zoals verschenen in het jubileumnummer Tirade 450. Walter van den Berg schreef een tirade over de schrijver Walter van den Berg die geen personage is, maar een schrijver, die Walter van den Berg heet en die iemand pijn heeft gedaan. Voorgedragen door Martijn Knol.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Tirade tegen hapklare brokken literatuur

  Redacteuren van het literaire tijdschrift Tirade en enkele schrijvers beklimmen de zeepkist in de foyer en steken een Tirade af, zoals verschenen in het jubileumnummer Tirade 450. Martijn Knol houdt een tirade tegen easy pieces: hapklare brokken literatuur.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Tirade om de eenzaamheid te verdrijven

  Redacteuren van het literaire tijdschrift Tirade en enkele schrijvers beklimmen de zeepkist in de foyer en steken een Tirade af, zoals verschenen in het jubileumnummer Tirade 450. De laatste van vanavond is van Lieke Marsman. Vanwege ziekte kan ze er vanavond niet zelf zijn. Haar tirade wordt gelezen door Martijn Knol. Ze houdt een tirade om de eenzaamheid te verdrijven.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Wanna Know a Secret?

  Maak kennis met een nieuwe generatie auteurs, en luister naar hun voordracht van geheimzinnige passages uit hun romans. Een spannend uur met Nederlandse verhalen uit binnen- en buitenland. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

  In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 4: Late Night Utopia

  Jeroen van Kan gaat in gesprek met Marja Pruis over de bundeling van haar  essays over literatuur. Waarin ligt het geluk van het minutieus beschouwen? Martijn Knol's gebruiksaanwijzing voor een betere wereld is de opmaat voor een optreden van Congolees/Amerikaanse spoken word artist Omékongo Dibinga en de dichteres Hagar Peeters die beiden een poetische inkijk geven in hun eigen Utopia. Nederlands- en Engelstalig.