Inschrijven op de nieuwsbrief

Maria Vlaar

Maria Vlaar - foto Chris van Houts
Maria Vlaar - foto Chris van Houts

(Blokker, 1964) is schrijver, publicist en interviewer. Ze is recensent van De Standaard, schrijft de biografie van Joost Zwagerman en kreeg de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar debuut, de korte verhalenbundel Diepe aarde. Eerder schreef ze voor De Groene Amsterdammer en was ze o.a. redacteur van De Bezige Bij, adjunct-directeur van het Nederlands Letterenfonds en voorzitter van de Auteursbond. In 2013, 2016 en 2017 was ze betrokken als programmamaker en interviewer en in 2022 als interim-directeur bij het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag.

(WN2023)

Archief beschikbaar voor: Maria Vlaar

  • Winternachten 2023

    Verhalen die verbinden

    Met: Angel ArunA, Arturo den Hartog, Astrid H. Roemer, Babs Gons, Britney Lindo, Daphne Huisden, Fiep van Bodegom, Holland Baroque, Lucretia Starke, Maria Vlaar, Mariëlle Vavier, Nazrina Rodjan, Rabin Baldewsingh, Sarita Bajnath, Shantie Singh, Tessa Leuwsha

    Donkere, vergeten of verboden bladzijden: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.

    Het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden verkende de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertelden in gesprekken met respectievelijk Maria Vlaar en Fiep van Bodegom over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken. Beiden publiceerden in 2023 nieuwe boeken: van Astrid H. Roemer verscheen de roman DealersDochter, van Tessa Leuwsha De wilde vaart: op zoek naar de veerkracht van Suriname.

    Schrijver en dichter Babs Gons trad op met spoken word. Auteurs Tessa Leuwsha en Daphne Huisden droegen voor uit hun bijdragen aan Dat wij zongen (2022, uitgave: Das Mag), de bundel waarin twintig vooraanstaande schrijvers van nu een lans breken voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd. Mariëlle Vavier, Haagse loco-burgemeester en wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid, hield een toespraak.

    Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi. Verder traden sopraan Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog op, begeleid door zes musici van ensemble Holland Baroque, met onder meer hun versie van het Surinaamse liedje Lolo mi boto.

    Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgde in de theaterfoyer een kort naprogramma met bijdragen en voordrachten door Rabin Baldewsingh, schrijver en sinds 2021 Nationaal Coördinator tegen Discriminatie. en door Britney Lindo, schrijver en spoken word-artiest. Presentatie: Sarita Bajnath.

    Ook het (Engels gesproken) avondprogramma All the World's Excuses van 16 april 2023 (19:30-22:00) stond in het teken van 150 jaar afschaffing slavernij. In dit avondprogramma werd het perspectief groter en spraken auteurs uit meerdere landen over de sporen van slavernij, apartheid en kolonialisme in samenleving, verhalen, taal en literatuur: te gast waren Caleb Azumah Nelson (VK), David Diop (Frankrijk), Chika Unigwe (VS), Astrid H. Roemer (Suriname), Neske Beks (België) en Radna Fabias (Nederland).

    Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

    Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

    Met dagkaart 's avonds ook naar All the World's Excuses
    Na het matineeprogramma Verhalen die verbinden volgde in Theater aan het Spui het Winternachten festival-avondprogramma All the World's Excuses, aanvang 19:30 uur.
    Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar.

  • Winternachten 2016

    Leesclub: 'Vrouw' van Karl Ove Knausgård

    Met: Marcel Möring, Maria Vlaar, Stine Jensen

    Maria Vlaar (die de eerder aangekondigde Wim Brands wegens ziekte vervangt) gaat met het publiek in gesprek over Vrouw, het laatste deel uit de serie Mijn strijd van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård. Maar eerst geven filosofe Stine Jensen en schrijver Marcel Möring hun ongezouten mening in een gesproken recensie. In Mijn strijd gaat Karl Ove Knausgård (1968) het dagelijks gevecht aan met zijn leven als vader, zoon en echtgenoot. In het eerste deel, Vader, voert de hoofdpersoon strijd met zijn overleden alcoholische vader, in deel 2, Liefde, wordt Knausgård zelf vader en moet hij strijd leveren met zijn vrouw Linda en hun kinderen. In de delen 3 en 4, Zoon en Nacht, beschrijft hij hoe hij opgroeide en leraar werd, in deel 5, Schrijver, worstelt hij met schrijven, liefde, ontrouw en jaloezie. Nu is deel 6 verschenen: Vrouw, waarin hij terugkijkt op zijn literaire project, zich afvraagt of hij wel zo open over zichzelf en zijn familie had mogen schrijven, essayeert over literatuur, geschiedenis en Het Kwaad, en schrijft over zijn manisch-depressieve vrouw.

    Voorafgaand kunt u het Engelstalige programma bezoeken, waarin Karl Ove Knausgård wordt geïnterviewd door Stine Jensen. Er is ook een signeersessie met de schrijver, om 13:45 uur.

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    Hello Brightness! Op zoek naar verlichting

    Filosofe Stine Jensen wist niet meer waar ze haar geluk moest zoeken, tot ze de spiritualiteit ontdekte. In haar boek Go east! duikt ze in de wereld van yoga, meditatie en mindfullness. Ze besluit zelf yoga-lerares te worden, volgt een opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze zo gelukkig? Komt de verlichting inderdaad uit het Oosten? Samen met yogalerares Marieke de Lange neemt Stine Jensen ons mee in de yoga-praktijk, om af te ronden met het gezamenlijk zingen van een mantra.

    Dit programma vervangt het eerder aangekondigde 'The Source of Good and Evil', vanwege de verhindering wegens familieomstandigheden van deelnemer Mircea Cărtărescu.

  • Een ontmoeting met Michael Cunningham

    Een ontmoeting met Michael Cunningham

    Met: Maria Vlaar, Michael Cunningham

    Op 16 december gaf Pulitzer-prijswinnaar Michael Cunningham (1952) een exclusief optreden in Nederland. Hij ging in gesprek met Maria Vlaar over zijn rijke oeuvre. Het bekendste werk van Cunningham is de verfilmde roman The Hours waarvoor hij o.a. de Pulitzer-prijs in ontvangst mocht nemen. Andere bestsellers waren onder meer Flesh and Blood en meer recent By Nightfall.

    Cunningham is een meester in het schilderen van levens die er van buiten doodnormaal uit zien. Maar door het enorme complex aan gevoelens te ontbloten dat schuilgaat achter de keuzes die zijn personages maken, toont Cunningham op elegante en compacte wijze de essentie van het moderne Westerse levensgevoel.

    Uit de pers:
    'Wat moet je doen als je niet meer de held van je eigen verhaal bent? Die schok, dat ontregelende besef dat je leven niet meer is dan een reeks onbeduidende dromen en misvattingen, loopt als een rode draad door Cunninghams sprankelende, schitterende werk. Heel bijzonder.'
Library journal

    Cunningham is een meester in het schilderen van levens die er van buiten doodnormaal uit zien. Maar door het enorme complex aan gevoelens te ontbloten dat schuilgaat achter de keuzes die zijn personages maken, toont Cunningham op elegante en compacte wijze de essentie van het moderne Westerse levensgevoel.