Inschrijven op de nieuwsbrief

Madeleine Thien

Madeleine Thien - foto Rawi Hage
Madeleine Thien - foto Rawi Hage

(Canada, 1974) schreef onder meer de bundel korte verhalen Simple Recipes (2001) en de roman Certainty (2006, vertaald in het Nederlands als Zekerheid). Haar recentste roman Do Not Say We Have Nothing (2016) won diverse internationale prijzen en stond op de shortlist voor onder andere de Man Booker Prize. De roman gaat over Li-Ling, die door de zelfmoord van haar vader, een Chinese immigrant die opgroeide in China tijdens de Culturele Revolutie, het mysterieuze boek The Book of Records in bezit krijgt. Alice Munro over Thien: "Thiens proza doet de lezer versteld staan vanwege de helderheid, het ogenschijnlijke gemak waarmee het is geschreven en de emotionele zuiverheid." The Oxford Handbook of Canadian Literature noemt Thiens werk een reflectie van de transculturele Canadese literatuur, die de kunst en politiek in de Aziatische diaspora onderzoekt.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Madeleine Thien

 • Winternachten 2019

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Dareen Tatour, Eelco Bosch van Rosenthal, Gioconda Belli, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Madeleine Thien, Michiel Servaes, Radna Fabias, Raj Mohan, Robert van Asten, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten festival staat met poëzie, muziek, de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord.

  Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, opende het festival. Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, droeg voor uit haar bundel Habitus. De vrijheid van meningsuiting stond vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna sprak de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes aan de Nicaraguaanse schrijver en dichter Gioconda Belli en aan de Palestijnse dichter Dareen Tatour werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Ook de Italiaanse schrijver Roberto Saviano kreeg een Oxfam Novib PEN Award. Hij leeft sinds de publicatie van zijn boek Gomorrah (2006) onder politiebescherming en kon niet aanwezig zijn. Na de uitreiking gingen de overige twee winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal over hun oeuvre en ervaringen. De winnaars droegen eigen poëzie voor. Engels gesproken.

  Het programma van de Opening Night werd omlijst met muzikale optredens door singer-songwriter Raj Mohan en werd gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.