Inschrijven op de nieuwsbrief

Louise O. Fresco

Louise Fresco - foto Jeroen Oerlemans
Louise Fresco - foto Jeroen Oerlemans

(Meppel, 1952) is schrijfster, landbouwkundige en columnist. In haar romans De Kosmopolieten (2003), De Tuin van de Sultan van Rome (2005) en De Utopisten (2007, shortlist Librisprijs) spelen idealisme, macht en vriendschap een belangrijke rol. Verder schreef zij Nieuwe Spijswetten (2006), Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed (2012), Kruisbestuiving. Over kennis, kunst en het leven (2014), en diverse andere werken waaronder Verraad, Verleiding en Verzoening (2010, met Helen Westerik). Fresco's Paradijs in een zesdelige documentaireserie van Human, met begeleidende tekst gepubliceerd (2013). In 2014 werd ze voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University and Research. Haar nieuwste roman, De Idealisten, verschijnt eind januari 2018. Louise O. Fresco is tevens lid van PEN Nederland, heeft al jaren een column in NRC en schreef eerder literaire kritieken voor Het Parool en Vrij Nederland.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Louise O. Fresco

  • Winternachten 2018

    VPRO's OVT Live

    Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar

    Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

    In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

    De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

    Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

    Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

    De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).

  • Winternachten 2017

    NRC Leesclub Live: Louise O. Fresco

    Met: Louise O. Fresco, Michel Krielaars

    Bestuurder, wetenschapper, schrijver en columniste Louise O. Fresco bespreekt, ingeleid door NRC-chef boeken Michel Krielaars, met het publiek De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Fresco vertelt waarom deze Indische roman uit 1955 relevant en waardevol is om (opnieuw) te lezen. Ze nodigt u uit om de roman te lezen, en er vanmiddag met haar en de andere bezoekers over in gesprek te gaan.

    Louise O. Fresco zegt over De tienduizend dingen: "Je kunt dit boek op vele manier lezen. Als een schitterend portret van een voorbije koloniale tijd; als een ode aan de nostalgie, het sensuele verlangen naar sfeer, landschap, zee en geuren; maar ook als een tijdloze studie in hoe je zin moet geven aan het leven, familierelaties, eenzaamheid en de al of niet plotselinge dood. In 1958 riep Time de Engelse vertaling uit als een van de beste boeken van het jaar."

    De tienduizend dingen van Maria Dermoût is een klassieker uit 1955 die tot op de dag van vandaag wereldwijd lezers inspireert. Toen de roman in 1958 in de Verenigde Staten verscheen, duwde het Doctor Zhivago en Breakfast at Tiffany's uit de bestsellerlijsten. In het Nederlands is de roman talloze malen herdrukt.

    De roman is gesitueerd op een Moluks eiland, in de nadagen van de Nederlandse kolonialisering. Felicia, mevrouw van Kleyntjes, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai en herinnert zich de doden en de levenden.

    De titel van de roman is afgeleid van een regel van de zevende-eeuwse Chinese dichter Ts'ên Shên: 'Wanneer de 'tienduizend dingen' gezien zijn in hun eenheid, keren wij terug tot in het begin en blijven waar wij altijd geweest zijn.' Volgens Moluks gebruik wordt bij iemands overlijden over de honderd dingen gezongen waaraan de dode zal worden herinnerd: van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de mensen die hem, of haar omringden. Aan het eind van het boek ziet Felicia haar eigen 'honderd dingen' aan zich voorbij gaan.

    Maria Dermoût (Pekalongan, 1888 - Noordwijk aan Zee,1962) werd geboren op Java in het toenmalige Nederlands-Indië, ging naar school in Nederland en reisde haar hele leven heen en weer tussen beide landen. Haar Indische jaren inspireerden haar tot het schrijven van diverse romans en verhalen, zoals De tienduizend dingen, haar meesterwerk dat een internationaal succes werd.

  • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Louise O. Fresco

    In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Aan het thuisfront

    Bestaat 'thuis' nog als je er terugkeert na een oorlog? Hoe bouw je een leven weer op? Hoe zet je een beschaving weer in elkaar? Ian Buruma schreef 1945 – Biografie van een jaar, over de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Stefan Hertmans' Oorlog en Terpentijn beschrijft de Eerste Wereldoorlog door de ogen van zijn eigen grootvader. Wat opvalt bij beiden is de persoonlijke aanpak; ook voor Buruma vormen de verhalen van een familielid – zijn vader – de aanleiding zich in de persoonlijke dimensie van de wereldgeschiedenis te verdiepen. Wat betekent het voor het verhaal als de bronnen zo dicht bij huis liggen? Is het mogelijk de werkelijkheid weer te geven in een detail? David Van Reybrouck vraagt het hen. Louise Fresco opent het programma met een column.

  • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

    Tussen Angst en Hoop. Deel 1: wetenschap

    Een reageerbuisje? Een openbarende poëzieregel? Roerende muziek? In het avondvullende programma in de grote zaal van het theater spreken prominente figuren uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap met Michaël Zeeman over de vraag: wat zien zij als de verbeelding van de hoop? De gasten brengen ieder een beeld mee waaraan zij zelf hoop ontlenen en lichten hun keuze toe.Een drieluik met zes hedendaagse verwoordingen, verbeeldingen en verklankingen van de hoop – door welke laat u zich overtuigen?

    Deel 1 wetenschap: lange tijd stond wetenschap in het centrum van het vooruitgangsdenken. Maar kan ze deze glansrijke rol nog wel vervullen? Louise O. Fresco, schrijfster (van onder meer De Utopisten) en slimste mens van Nederland, opent het programma met een column. Samen met Ronald Plasterk, natuurwetenschapper en minister van OC&W, probeert zij vervolgens de vraag te beantwoorden in hoeverre wetenschap nog een bron van optimisme kan zijn. Nederlandstalig.