Inschrijven op de nieuwsbrief

Liesbeth Koenen

Liesbeth Koenen - 
Liesbeth Koenen - 

(1958) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap in Amsterdam en een half jaar Italiaans in Florence. Ze werkt als freelance journalist en publiceerde enkele interviews met taalspecialisten, die gebundeld werden uitgegeven in Het vermogen te verlangen. Ze schreef jarenlang de rubriek 'Zeggen en schrijven' op de achterpagina van NRC Handelsblad. Koenen werkte ook voor radio en tv. Samen met Rik Smits publiceerde ze het Handboek Nederlands en E-mail etiquette. Op hun website Peptalks publiceren ze een wekelijkse column.

Archief beschikbaar voor: Liesbeth Koenen

  • Winternachten 2006

    De Taalstrijd - debat over taalpolitiek in Suriname, de Antillen en Nederland

    Met: Drisana Deborah Jack, Frank Martinus Arion, Liesbeth Koenen, Rappa, Ronald Severing, Ruben Severina

    Papiamentu, Papiamento, Sranantongo, Sarnami, Engels, Nederlands... De talen op de Antillen en in Suriname staan onder druk. Wat is de positite van het Papiamentu op Curaçao en Bonaire, het Papiamento op Aruba en het Engels op Sint Maarten? En hoe gaat het in Suriname, waar Nederlands de officiële taal is, waar iedereen Sranantongo spreekt en waar de taal van de grootste bevolkingsgroep (de Hindostanen) het Sarnami is?

    Een sterke taalpolitiek ontbreekt op de Antillen en in Suriname, en zo blijft het Nederlands de instructie- en standaardtaal. In Nederland staat het Nederlands onder druk door het groeiende aandeel van Engels in onderwijs en het dagelijks leven, en door de groeiende belangstelling voor de regionale talen. Ook in Nederland wordt geen duidelijke taalpolitiek gevoerd. Is de positie van het Nederlands in Suriname en op de Antillen sterker dan in Nederland? Hierover gingen de panelleden in discussie, met elkaar, en met het publiek. Met Liesbeth Koenen (taalkundige uit Nederland), Rappa (schrijver en leraar Nederlands in Paramaribo), Drisana Deborah Jack (dichter en beeldend kunstenaar uit Sint Maarten), Ronald Severing (directeur van de FPI, stichting voor taalplanning op Curacao) en zijn eilandgenoot en schrijver Frank Martinus Arion. Ruben Severina leidde het gesprek. Nederlandstalig.