Kees van Kooten
(Den Haag, 1941) is cabaretier en schrijver. Hij vormt al op het Dalton Lyceum een cabaretduo met de in 2023 overleden Wim de Bie. Ze krijgen als satirici grote bekendheid, invloed en populariteit, eerst op de radio en vanaf 1965 op televisie: van De Klisjeemannetjes tot Simplisties Verbond, Van Kooten & De Bie tot Keek op de Week. Hij publiceert vanaf midden jaren zestig o.a. Treitertrends, korte satirische stukjes in de Haagse Post, en verhalenbestsellers als Koot droomt zich af (1977) en Koot graaft zich autobio (1979). In de jaren tachtig volgen de succesvolle bundels Modermismen (1984) en Meer modermismen (1986). In 1998 stopt Van Kooten met televisie-optredens. In 1999 verschijnt zijn kinderboek Het Schaampaard, bloemlezingen met zijn werk zijn Karrevrachten pennevruchten (2017) en Sterk verdund (2018): 'puntig op de korte baan, met een waanzinnig plezier in taal, ontroerend en gedoseerd ongemakkelijk, maar boven alles onweerstaanbaar grappig.'
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Kees van Kooten
-
Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Jan Kuijper, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Kees van Kooten, Lucky Fonz III, Maartje Meijer, Marjoleine de Vos, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske
Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vond op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma werd georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.
Ode aan Remco Campert
Remco Campert werd geëerd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en het Benjamin Herman Kwartet gevormd door Benjamin Herman (saxofoon), Thomas Poll (contrabas), Timothy Banchet (piano) en Jimmi Hueting (drums). Allen lieten zich voor hun muzikale of gesproken bijdragen inspireren door de persoon en het werk van Remco.Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.
Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.
Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
Het festival besloot met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. De laureaten - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvingen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag.Anjet Daanje ontving de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske kreeg de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontving de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken ging naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.
Elke laureaat werd geëerd met een laudatio door een speciale gast! Zo traden schrijver Kees 't Hart en pianist, zanger en componist Maartje Meijer op voor Anjet Daanje. Rozalie Hirs en Tomas Lieske werden lovend toegesproken door respectievelijk dichter Jan Kuijper en schrijver Marjoleine de Vos. Singer-songwriter Lucky Fonz III trad op voor Tjibbe Veldkamp.
Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, voorzitter van de Jan Campert-Stichting, spraken welkomstwoorden.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar zijn!
Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van de Jan Campert-Stichting en Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Mirjam van Hengel. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.
-
Gelukkig! Poëzie!
Poëzie maakt gelukkig! Laat u tijdens dit laatste programma van deze avond inspireren en meevoeren door dichters en performers die zelf gelukkig worden van poëzie en anderen in dat geluk willen laten delen. Kees van Kooten brengt de poëzie van Billy Collins. Rodaan Al Galidi en Marjolijn van Heemstra dragen voor uit hun eigen gedichten. De presentatie is in handen van de sneldichtende en musicerende Peer de Graaf (zang & percussie) met zijn trio Lang & Gelukkig! Het trio bestaat verder uit Henk Koekkoek (ukelele & sax) en Piet Maas (contrabas). Nederlandstalig.
-
Humor in bange tijden
In de media krijgen we vaak woedende moslims uit de Arabische wereld te zien. Je zou bijna denken dat zíj nergens om kunnen lachen en dat wíj in het Westen meer gevoel voor humor hebben. Een programma onder leiding van Raoul Heertje over onderwerpen en taboes van humor in de Arabische en westerse wereld. De provocatieve cabaretier André Manuel opent het debat met een column. Andere deelnemers zijn imam Abdulwahid van Bommel, de Egyptische, in Nederland wonende schrijver Ra'oef Moes'ad Basta en Kees van Kooten. Met live grappen uit het Oosten en Westen. Nederlandstalig.
-
The Undutchables
'Het vooroordeel dat Nederlandse mannen melkflesbenen hebben, kan na dit festival geschrapt worden', stelde akteur en schrijver Kees van Kooten in het gesprek met de Vlaamse publicist Geert van Istendael en Jiskefet-acteur en schrijver Herman Koch. De drie droegen voor uit hun werk en gaven elk drie vooroordelen over Nederland, onder leiding van schrijver Ed van Eeden. 'Nederlanders nemen het altijd op voor de loosers', stelde Koch. 'Waarom hebben jullie dan in de oorlog zo weinig joden gered?' reageerde Van Istendael. Van Kooten toonde zich verontwaardigd over het Nederlandse verbod op de kwikthermometer, Van Istendael over de overheidsbemoeienis en Koch over het thuis bevallen. Van Kooten: 'Er is geen land dat waarschuwt tegen een keukentrap en jou vertelt hoe je hem op moet zetten'.