Inschrijven op de nieuwsbrief

Juli Zeh

Juli Zeh - foto David Finck
Juli Zeh - foto David Finck

(Bonn, 1974), volgens Trouw 'de spannendste Duitse schrijver van dit moment, is behalve schrijfster ook volkenrechtdeskundige, wat duidelijk blijkt uit de thematiek van haar boeken maar ook uit de gedetailleerde beschrijving van het recherchewerk in haar laatste roman Schilf (2007, vertaald als Vrije val, 2008). Vrije val is een filosofische detective over twee bevriende, rivaliserende natuurkundigen die te maken krijgen met een ontvoering en een moord. Ook haar tweede roman Speeldrift uit 2004 is in het Nederlands vertaald. Net als in Schilf speelt morele verantwoordelijkheid een belangrijke rol in dit werk, waarin twee gymnasiumleerlingen hun leraar tot het uiterste tarten. Als hun spel uit de hand loopt moet de rechter een oordeel vellen. Zeh schrijft ook non-fictie, essays en toneelstukken. Haar recentste werk Das land der Menschen (2008) is een kinderboek waarin ze op een speelse manier themata als vervolging en tolerantie behandelt. Haar romans zijn inmiddels in meer dan vijfentwintig landen verschenen.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Juli Zeh

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    The Real Thing 1: De Moraal

    Ethici, schrijvers en kunstenaars gingen met elkaar in gesprek over hun zoektocht naar waarheid en echtheid. Een zuivere toon, een heldere lijn, de regels van de wet: wat betekenen deze begrippen voor ze? The Real Thing was een avondvullend programma in drie delen, geleid door Michaël Zeeman.

    Deel 1: moraal. Als mensen hun morele kompas kwijt zijn, kan de wet ze dan op het juiste pad houden? Maar wat als de wet zelf niet deugt? Schrijfster en ethica Marjolijn Februari las haar speciaal voor dit programma geschreven column voor: 'Wie waakt er over de moraal?' waarna de Duitse schrijfster Juli Zeh, de Zuid-Afrikaanse schrijver en advocaat in moordzaken Chris Marnewick en Marjolijn Februari in gesprek gingen over moraal en schrijverschap.