Jonathan Safran Foer
(Washington, 1977) is een van de meest invloedrijke en controversiële Amerikaanse schrijvers van dit moment. Hij debuteerde in 2002 met Everything is Illuminated (Alles is verlicht), een roman over het leven van zijn Oekraïense grootvader die de Holocaust overleefde. Foers tweede roman Extremely Loud and Incredibly Close, (Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, 2005), over de 9-jarige Oskar wiens vader omkwam bij de aanslag op het World Trade Centre, werd door The Times 'het werk van een genie' genoemd vanwege de originele schrijftechnieken en unieke presentatie met visuele elementen zoals plaatjes en kaartjes. Beide boeken zijn internationale bestsellers. In 2009 verscheen Eating Animals (Dieren eten), een boek waarin Foer het eetgedrag van mensen onder de loep neemt. Na de roman Here Am I (Hier ben ik, 2016), over een gezin in crisis, volgde in 2019 We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast, waarin hij toont wat wij allen kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan.
(WN 2021)Archief beschikbaar voor: Jonathan Safran Foer
-
De beslissende regels
Of literatuur nou troost of verwart, of het de weg wijst of ontregelt, zeker is dat iedere schrijver ergens op zijn of haar levenspad zodanig getroffen is door een passage, een regel, een beeld of een gedicht dat het richting heeft gegeven aan zijn of haar leven. Was het een jongensboek? Een tegeltje? Een column? Of toch die hooggewaardeerde, veel geciteerde passage uit de wereldliteratuur? Jonathan Safran Foer, Tash Aw, Ramsey Nasr, Joke van Leeuwen en Petina Gappah lezen dié passages voor die ooit voorgoed hun leven hebben bepaald, en onthullen wat er met ze gebeurde toen ze de regels voor het eerst lazen. Het programma begint met een optreden van de Iraanse auteur Shahriar Mandanipour met een voordracht uit eigen werk.
ENG -
Jonathan Safran Foer: Regels of ontregeling?
'De boodschap is dat je grenzen en restricties nodig hebt om vrijheid te kunnen ervaren'. Het zijn woorden van Jonathan Safran Foer (VS) in een interview dat hij in november aan Vrij Nederland gaf. Foer, die de avond over regels en ontregeling opent, is als geen ander in staat om uit schijnbaar ongerelateerde brokstukken een verhaal te laten ontstaan. Hoe doet hij dat? Is schrijven voor hem een manier om orde te scheppen in de onoverzichtelijke werkelijkheid van alledag? Hoe kijkt hij aan tegen de opvatting dat een schrijver zou moeten ontregelen? Is dat een misverstand uit de vorige eeuw waar we ons zo gauw mogelijk van moeten ontdoen? Journalist Wim Brands spreekt met Foer over chaos en regels en over de maatschappelijke rol die literatuur kan spelen. Zijn nieuwste boek Dieren eten, over vegetarisme, doet vermoeden dat Foer hier een belangrijke taak voor zichzelf ziet weggelegd. ENG