Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan van Hooff

Jan van Hooff
Jan van Hooff

(Arnhem, 1936) is emeritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie. Van Hooff groeide op in Burgers' Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederskant, Johan Burgers, had de dierentuin opgericht en zijn broer Antoon was later directeur. Van Hooff studeerde biologie bij onder anderen Niko Tinbergen en Desmond Morris en promoveerde op sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn studies over lachen en glimlachen bij mensapen trokken de aandacht. Als hoogleraar aan de universiteit van Utrecht en Wageningen bestudeerde hij het sociale gedrag bij primaten als orang-oetans en chimpansees. Hij deed veldwerk in Indonesië en in Burgers' Zoo. Daarbij keek hij vooral hoe dieren met elkaar samenleven in groepsverband en hoe ze conflicten oplossen. In juli 2013 presenteerde hij met verve een programma over 'apenstreken' bij Teleac-NTR. Van Hooff is wetenschappelijk lid van de Raad van Bestuur van Burgers' Zoo en was tot voor kort secretaris-generaal van de International Primatological Society en voorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Jan van Hooff

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Met de wetenschapper aan tafel: Jan van Hooff

    Primatoloog Jan van Hooff schuift aan bij het publiek aan de stamtafel van presentator Francis Broekhuijsen. Terwijl hij zijn boeken signeert, luisteren we naar zijn favoriete muziek, en praten we over privacy in de dierenwereld. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Niets te verbergen! Een publieksdebat.

    Niets te verbergen, mijn hele leven mag op Facebook. Of toch niet? Waarom zouden we ons druk maken over privacy en de omgang daarmee in de sociale media? Wat zijn de verschillen in opvatting tussen jongeren en de oudere generatie? In een Socratisch gesprek - à la het tv programma De Achterkant van het Gelijk - proberen we er achter te komen wat de kern is van onze behoefte aan privacy en wat de ongeschreven regels zijn op Facebook en Twitter. Tijdens de zoektocht staan deskundigen ons bij: filosoof en schrijver Connie Palmen, primatoloog Jan van Hooff en Maurits Martijn, filosoof en expert op het gebied van privacy en surveillance. Nederlandstalig.