Inschrijven op de nieuwsbrief

Jan Donkers

Jan Donkers - foto Serge Ligtenberg
Jan Donkers - foto Serge Ligtenberg

(Amsterdam, 1943) zijn loopbaan als schrijver en journalist wordt bepaald door twee grote passies: popmuziek en Amerika. Eind jaren zestig behoorde Donkers tot de top van de Nederlandse popjournalisten. Hij was muziekrecensent van de Volkskrant en werkte voor de Hitweek. In die tijd begon hij ook als programmamaker bij de VPRO-radio. Eerst maakte hij vooral popprogramma's maar later werd hij ook buitenlandredacteur. Hij vertrok begin jaren zeventig naar Amerika om verslag te doen van de verkiezingen voor de VPRO en diverse tijdschriften en kranten. Die verhalen werden later gebundeld uitgegeven in Amerika, Amerika. In 1974 vormde hij samen met vier anderen de eerste redactie van het literaire tijdschrift de Revisor. Het volgende decennium stond vooral in het teken van reisreportages vanuit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In 2006 verscheen Mijn muziek, een overzicht van zijn werk als popjournalist inclusief cd met eigen opnames.

(WIN 2010)

Archief beschikbaar voor: Jan Donkers

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    De schoonheid van andermans leven

    De Turks-Amerikaanse Elif Batuman wilde schrijfster worden, maar voelde zich niet thuis bij de ambachtelijke benadering van de cursus creatief schrijven. Ze besloot literatuurwetenschap te gaan studeren en bemerkte gaandeweg dat een academische benadering liefde voor literatuur niet in de weg stond. Waarheid en schoonheid bleken eigenlijk hetzelfde. Ze schreef er de essaybundel De bezetenen over met daarin waargebeurde verhalen over levens gewijd aan de Russische klassieken. K. Schippers staat er juist om bekend dat hij in zijn werk laat zien dat er geen werkelijkheid bestaat, alleen gezichtspunten. Zijn nieuwste boek, De bruid van Marcel Duchamp, is een zoektocht naar het bekendste werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar Marcel Duchamp – het grote glas met de titel De bruid ontkleed door haar vrijgezellen, zelfs – waarin Schippers de fantasie rijkelijk zijn gang laat gaan. Jan Donkers gaat met de schrijvers in gesprek over de schoonheid van de werkelijkheid en de wijze waarop andermans leven kan dienen als vliegwiel voor de eigen verbeelding. Engelstalig.

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    De grenzen van de chaos

    Soms lijkt het dat kunst vooral ontstaat waar orde is opgeheven. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat zelfs de meest ontregelende kunstenaar toch houvast nodig heeft. De cellist Ernst Reijseger scheert met zijn muziek langs de grenzen van wat zijn instrument aan mogelijkheden te bieden heeft. Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, onderzoekt in gedichten als Mi have een Droom de grenzen van het Nederlands, en als acteur en regisseur verkeert hij regelmatig in het grensgebied tussen tekst en improvisatie. Deze twee kunstenaars gaan, onder leiding van Jan Donkers, met elkaar in gesprek over regels en chaos en de schijnbare vrijheid tijdens improvisaties. Hoe chaotisch mag en moet het worden? Welke regel zullen ze nooit breken? Een programma vol voordracht en ontregelende muziek.
    NL