Inschrijven op de nieuwsbrief

Irina Baldini

Irina Baldini - foto Andrea Avezzù
Irina Baldini - foto Andrea Avezzù

treedt op als performer in galeries en musea en choreografeert voor zowel theater als op locatie. In 2013 richtte ze samen met drie andere kunstenaars de 4bid Gallery in Amsterdam op, een plek voor experimenten en locatie voor ontwikkeling van tijdelijke culturen met dwarsverbanden naar meerdere disciplines en landen. Ze was ook mede-oprichter van het kunstproject Highs & Lows, een performance-avond in OT301 (Amsterdam) die internationale hedendaagse choreografie verbindt met live art. Baldini laat zich inspireren door een opening, een begin of antwoorden vinden op onuitgesproken vragen. Momenteel werkt ze aan een nieuwe productie die in juni 2018 in première gaat tijdens de Biennale Danza in Venetië.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Irina Baldini

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  De straten van Istanbul - verzet en poëzie

  De straten en pleinen van Istanbul waren tijdens de Gezi-opstand van 2013 plekken waar werd geprotesteerd tegen autoritaire politiek en nietsontziende marktwerking. Men probeerde er een aanzet te geven tot verandering in de Turkse politiek.

  Hoe kijkt de jonge dichter, essayist en criticus Efe Murad vijf jaar later naar de situatie in zijn land? En hoe ziet de literaire kaart van Istanbul er op dit moment uit? Efe Murad vertelt over de stad, wandelt er doorheen en draagt voor uit zijn werk, waaronder uit het gedicht Kapital Öldürür!, dat hij schreef met zijn generatiegenoten Sinan Özdemir en İsmail Aslan en dat een van de meest directe confrontaties met het Turkije van de afgelopen jaren vormt.

  Çaglar Köseoglu kijkt vanuit Nederland naar Istanbul en vergroot zo de kaart. Zijn poëzie vervormt de geschiedenis van de republiek Turkije en de situatie in Nederland tot iets nieuws en laat zien hoe geweld, taal en geografie samenhangen.

  Irina Baldini danst in deze korte voorstelling improviserend door de kaart, baant zich een eigen pad door het stratenplan, de wolkenkrabbers en de luxe flatgebouwen van Istanbul en denkt in beweging na over de zoektocht naar open plekken in een stad waar de staat beslag heeft gelegd op de publieke ruimte.