Ilonka Reintjens
(1978) is programmamaker en projectcoordinator van literaire evenementen. Voorheen werkte ze als uitgever en redacteur bij diverse uitgeverijen. Tegenwoordig werkt ze als artistiek en zakelijk leider van het literatuurfestival Meet Me at the Lighthouse op Schiermonnikoog, en als programmacoordinator en programmamaker bij Writers Unlimited voor het Writers Unlimited internationaal literatuurfestival Den Haag en de maandelijkse Writers Series.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Ilonka Reintjens
-
Writers Meeting
Met: Abdelkader Benali, Alvina Chamberland, Andrej Koerkov, Asta Olivia Nordenhof, Francis Broekhuijsen, George Abraham, Ilonka Reintjens, Judith Uyterlinde, Maarten van der Graaff, Margot Dijkgraaf, Mikaella Clements, Neeke Scheers, Onjuli Datta, Resoketswe Manenzhe, Rosabelle Illes, Stefanie Parisius-Sewotaroeno, Viv Groskop, Yael van der Wouden
De Writers Meeting is een besloten bijeenkomst in Huis van het Boek in Den Haag, speciaal georganiseerd voor en met de internationale auteurs die aan het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival 2024 deelnemen, evenals enkele Nederlandse auteurs en het team van festivalprogrammamakers.
De Writers Meeting begint met een tour de table waarin de deelnemers zichzelf introduceren.
Vervolgens hebben de gesprekken tot doel elkaar te leren kennen, gedachten uit te wisselen over de wereld waarin we leven en de betekenis van literatuur voor onze tijd. On Fire, het thema van deze festivaleditie, is daarbij het motto.
Margot Dijkgraaf, literair criticus, schrijver, curator, interviewer en debathost, leidt het gesprek. Ze geeft het woord aan ieder. Vervolgens heeft ieder de gelegenheid op elkaars observaties te reageren. Host van de Writers Meeting is Barbara den Ouden, Team Coordinator en International Specialist van het Nederlands Letterenfonds.
Het rondetafelgesprek wordt gevolgd door een korte rondleiding door Huis van het Boek en de tentoonstelling Boeken als...., waarin boeken uit de museumcollectie getoond worden naast werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Shani Leseman, An Onghena, Jorge Mendez Blake, en Hans Op De Beeck. De tentoonstelling Boeken als... geeft een beeld van de verschillende rollen die boeken spelen in onze samenleving en in onze persoonlijke levens.
Huis van het Boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, is gevestigd in het voormalige residentie van Baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en is gewijd aan het handgeschreven en gedrukte boek van gisteren en vandaag. Het museum, voor het publiek geopend sinds 1852, bezit een uitgebreide collectie boeken uit alle perioden van de Westerse boekgeschiedenis, beginnend bij Middeleeuwse manuscripten die volledig met de hand zijn geschreven en verlucht. De karakteristieke boekenzaal waar een selectie van deze prachtige werken te zien is, biedt een overzicht van de ontwikkeling van handschrift, vormgeving en decoratie van handgeschreven werken. Het museum organiseert verder tijdelijke tentoonstellingen over het oude en moderne boek.
-
Poetry Unlimited: Suriname en Aruba
De Nederlands-Surinaamse dichter Antoine de Kom en Rosabelle Illes uit Aruba gaan in gesprek met Chris Keulemans over hun werk en hoe roots hun werk beïnvloeden. Beiden dragen uit hun eigen werk voor.
Antoine de Kom is van Nederlands-Surinaamse afkomst en een kleinzoon van Anton de Kom, de Surinaamse nationalist en verzetsstrijder. De Kom bracht een groot deel van zijn jeugd in Suriname door. Van dat verblijf getuigen zijn eerste twee poëziebundels Tropen (1991) en De kilte in Brasilia (1995). Daarna verschenen de bundels Zebrahoeven (2001) en Chocoladetranen (2004). De Kom was genomineerd voor de C. Buddingh'prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en won met zijn laaste bundel, Ritmisch zonder string (2013), de VSB Poëzieprijs.
Rosabelle Illes debuteerde in 2005 met haar collectie gedichten Beyond Insanity. In 2010 verscheen Spiel di mi Alma, een verzameling poëzie in haar moedertaal Papiaments, die voor de lezer een wereld vol tegenstellingen openbaart. Haar derde boek Title (2016) is een verzameling verhalen, gedichten en gedachten. Eenmaal op het podium verandert Illes in een ware performer van haar gedichten, waarbij ze het publiek meesleept in een stroom van woorden, bewegingen en betekenissen.
Tip: Rosabelle Illes draagt ook voor tijdens de Opening Night - A Free Mind op 15 januari in Theater aan het Spui, tijdens Woorden Worden Zinnen - Winternachten editie op 16 januari in Paard en, samen met Cynthia McLeod, op zaterdag 18 januari in Bibliotheek Schilderswijk.
-
Free at Last: A Day of Decolonised Life
Spannend! Zijn dit sprookjes of is dit eindelijk de gedekoloniseerde wereld? Winternachten festival heeft een zeer internationaal gezelschap van acht dichters en schrijvers gevraagd om een dag uit het kolonie-vrije bestaan te vatten in poëzie of proza. Acht dagen, op eigen wijze, eindelijk vrij.
U ziet en hoort Akwasi, de Nederlandse rapper, acteur en schrijver van Ghanese afkomst; Barbaros Altuğ, de Turkse schrijver, journalist en literair agent; Asmaa Azaizeh, Palestijns dichter, journalist en cultureel curator geboren in Beneden-Galilea in het noorden van Israël; Petina Gappah, advocaat en schrijver uit Zimbabwe; Cağla Meknuze, journalist en dichter uit Turkije; Jolyn Phillips, schrijver, dichter en componist uit Zuid-Afrika; Simon(e) van Saarloos, Amerikaans-Nederlandse schrijver en filosoof; Vamba Sherif, Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist.
De auteurs dragen voor in hun schrijf- of moedertaal; Nederlandse en Engelse vertalingen worden simultaan geprojecteerd.