Herman Van Goethem
(Mortsel, 1958) is historicus, jurist, hoogleraar en algemeen directeur van Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen. In zijn werk concentreert hij zich op Vlaamse geschiedenis, fotografiegeschiedenis en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Goethem vertaalt dit in toegankelijke non-fictie, zoals De monarchie en 'het einde van België' en Leopold III De koning, het land, de oorlog, dat genomineerd werd voor de Gouden Uil. Sinds oktober 2016 is hij rector van Universiteit Antwerpen, waar hij meer studenten uit achterstandsgroepen wil verwelkomen: "Binnen de intellectuele opleidingen stromen er te weinig kwaliteitsvolle jongeren door uit kansengroepen", zei hij in een interview met ScienceGuide. Momenteel werkt Van Goethem aan een boek dat voortvloeit uit zijn wetenschappelijk onderzoek sinds 2005: Antwerpen, 1942. Vier seizoenen. Met als belangrijkste bronnen politiearchieven, gerechtelijke dossiers en dagboeken beschrijft hij hoe de politie geleidelijk afgleed naar extreem geweld en hoe de maatschappij dat allengs accepteerde.
(2017)Archief beschikbaar voor: Herman Van Goethem
-
Het Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio
Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.
Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.
Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.
Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.
Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.
Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.
De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.
Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.