Herman Koch
(Arnhem, 1953) brak in 2009 internationaal door als schrijver met de roman Het Diner die wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times stond, uitkwam in 37 landen, werd bewerkt voor toneel en werd verfilmd. Het zwartgallige verhaal, over jongens uit een goed milieu die een zwerfster vermoorden, gaat vooral over de vraag in hoeverre je als ouders verantwoordelijk bent voor de wandaden van je kind. Pubergedrag was ook hoofdthema van zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli (1989). In Zomerhuis met zwembad (2011) liet Koch opnieuw zien hoe makkelijk geslaagde mensen in de problemen kunnen komen. Telkens zeggen of doen zijn personages iets anders dan je verwacht. Dat is ook weer het geval in de verhalenbundel Korte geschiedenis van het bedrog (2013). In zijn meest recente roman Geachte heer M. richt hij zijn pijlen op Nederlandse schrijvers. Koch is ook columnist en bekend als acteur en bedenker van Jiskefet.
(2015)Archief beschikbaar voor: Herman Koch
-
Pas op met dit boek
Schrijvers Herman Koch en P.F. Thomése gaan met elkaar in gesprek over wat de gevaarlijkste romans of gedichten zijn uit de wereldliteratuur. Welke gedichten kunt u maar beter niet lezen, welke boeken zijn niet goed voor uw geestelijke gezondheid? Koch en Thomése komen elk met een stapel boeken, en troeven elkaar af met de meest afschrikwekkende voorbeelden.
-
Who's the Bad Guy? - Javier Cercas en Herman Koch
Met: Herman Koch, Javier Cercas, Maarten Steenmeijer
Herman Koch en de Spaanse schrijver Javier Cercas zijn internationale bestsellerauteurs met een fascinatie voor jongeren die zich op het criminele pad begeven. De gezagsdragers om de jongeren heen ouders, leraren, politie-agenten tonen zich onbetrouwbaar. Net zo onbetrouwbaar als de schrijvers die in hun nieuwste romans als personage worden opgevoerd. Welke morele vragen onderzochten Koch en Cercas bij het schrijven van hun romans? Wie zien zij zelf eigenlijk als de ergste 'bad guy'? Maarten Steenmeijer gaat met ze in gesprek.
Herman Koch is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en romanschrijver. Hij beleefde zijn grote doorbraak met Het diner, dat werd bekroond met de NS Publieksprijs, werd verfilmd en werd verkocht aan maar liefst 37 landen. Daarna verscheen bij zijn uitgever Ambo|Anthos het succesvolle Zomerhuis met zwembad. Dit jaar publiceerde hij zijn nieuwste roman Geachte Heer M, over een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar.
Javier Cercas schrijft korte verhalen en romans. Zijn Soldaten van Salamis werd wereldwijd een groot succes en het werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Bij Uitgeverij De Geus verschenen ook Motief en Sneller dan het licht. In november 2014 komt zijn nieuwe roman Outlaws in Nederlandse vertaling uit bij uitgeverij De Geus: een verhaal over een jeugdbende, een politieagent, en een schrijver die het criminele verleden reconstrueert.
Maarten Steenmeijer is schrijver en hoogleraar Spaanse letterkunde en cultuur.
Voertaal Engels. Boekverkoop en signeren bij Paagman bookshop in de zaal.
Deze avond wordt georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag, Uitgeverij De Geus en Ambo|Anthos Uitgevers.
Kaarten te koop aan de zaal. Reserveren aanbevolen via de link bovenaan deze pagina.
-
Met de schrijver aan tafel: Herman Koch
Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijver Herman Koch. We luisteren naar zijn favoriete muziek, en gaan met hem in gesprek. Vergeet niet uw boek te laten signeren! Nederlandstalig.
-
De tekst van mijn leven: Herman Koch
Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver Herman Koch zijn leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met hem in gesprek. Nederlandstalig.
-
Koop mij!
De schrijver wordt meer en meer een merk met een almaar groter wordend mediacircus rond boekpresentaties. De anonieme auteur verkoopt niet meer. 'Koop mij!' schreeuwen de ogen van auteurs aan menig talkshowtafel. De show is belangrijker geworden dan de inhoud. Hoe krijg je voet aan de grond in letterenland? Hoe fnuikend is de commercialisering voor de literatuur? Hoog tijd voor de ontrafeling van de nieuwe literatuurbeleving met Anne Provoost en P. F. Thomése. Nadia Bouras leidt. Herman Koch opent met een column. Nederlandstalig.
-
Schrijver en film: Herman Koch
De verfilming van de internationale bestseller Het Diner ging onlangs in première. Elsbeth Etty spreekt met schrijver Herman Koch, en we zien zijn keuze van filmfragmenten. Over moreel verwerpelijke personages die we toch sympathiek vinden. Nederlandstalig.
-
Wintercafé 1: Herman Koch
Het nieuwe Wintercafé op Winternachten is een goede formule gebleken! Een plek op het festival waar alle ruimte is voor voordracht en korte, informele interviews. Met talloze schrijvers uit binnen- en buitenland. Met muziek, je kon er een glas drinken en de presentatoren zorgden voor een ongedwongen sfeer.
Op vrijdagavond bood het Wintercafé een programma in vier delen.
In deel 1 bracht Herman Koch de stemming er gelijk in: hij schreef speciaal voor het Wintercafé een Korte Geschiedenis van het Bedrog. Hij vertelt hoe hij vanaf zijn vroegste jeugd een fictieve wereld verzon. Soms is het gewoon leuker om te liegen. En wat is schrijven anders dan liegen? Willen we geloven in Kochs leugens? Dit programma kwam tot stand in samenwerking met DeBuren in Brussel, die Kochs verhaal opnam als 'radioboek' en wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.
De zanger, componist en percussionist Victor Sams bespeelde de ngoni. De bijzondere klank van dit oude snaarinstrument uit Afrika, gemaakt van een kalebas, een stuk hout en sim, brengt je in mysterieuze sferen. Hij werd begeleid door Nathan Klumperbeek op akoestische bas. -
The Undutchables
'Het vooroordeel dat Nederlandse mannen melkflesbenen hebben, kan na dit festival geschrapt worden', stelde akteur en schrijver Kees van Kooten in het gesprek met de Vlaamse publicist Geert van Istendael en Jiskefet-acteur en schrijver Herman Koch. De drie droegen voor uit hun werk en gaven elk drie vooroordelen over Nederland, onder leiding van schrijver Ed van Eeden. 'Nederlanders nemen het altijd op voor de loosers', stelde Koch. 'Waarom hebben jullie dan in de oorlog zo weinig joden gered?' reageerde Van Istendael. Van Kooten toonde zich verontwaardigd over het Nederlandse verbod op de kwikthermometer, Van Istendael over de overheidsbemoeienis en Koch over het thuis bevallen. Van Kooten: 'Er is geen land dat waarschuwt tegen een keukentrap en jou vertelt hoe je hem op moet zetten'.