Inschrijven op de nieuwsbrief

Henk Maier

(1950) is hoogleraar Maleise en Indonesische taal- en letterkunde in Leiden. Vertaalde werk van Pramoedya Ananta Toer, waaronder Jejak langkah (Voetsporen 1986) en Rumah kaca (Het glazen huis 1988) en andere Indonesische schrijvers. Hij publiceert regelmatig over moderne Indonesiche literatuur.
(WN 1998)

Archief beschikbaar voor: Henk Maier

 • Winternachten 2002 – Winternacht 1

  Poëzie uit Madura en Yogyakarta

  Zawawi Imron is een van de grote dichters/performers uit Indonesië. Mede door de geweldige voordracht van zijn epische gedichten hangt het publiek aan zijn lippen. Hij woont in Madura, een klein eiland ten oosten van Java. Joko Pinurbo (Yogyakarta) is een nieuwkomer in de Indonesische poëzie en in korte tijd tot uitgegroeid tot een toonaangevende dichter. Zijn liefdespoëzie heeft vaak een lichte toon, die wordt ondersteund door zijn speciale stijl van voordragen. Aan het einde van deze Indonesië avond droegen ook Ayu Utami en Dorothea Rosa Herliany voor uit hun werk.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 1

  Indonesische schrijfsters tonen ongekende openheid

  De twee schrijfsters in dit programma beschrijven de liefde en de vrouwelijke seksualiteit met een voor Indonesië ongekende openheid. De gedichten van Dorothea Rosa Herliany laten zien hoe vrouwen het initiatief nemen in de liefde, soms zelfs met enig machismo. In 2000 introduceerde Winternachten Ayu Utami in Nederland. Ze las voor uit haar taboe-doorbrekende roman Saman. Het resultaat was dat een jaar later de Nederlandse vertaling werd gepubliceerd. Inmiddels publiceerde ze haar tweede roman in Indonesië, Larung, waaruit ze nu voordroeg.

 • Tournee NL 2002

  Winternachten Amsterdam

  Met: Ayu Utami, D Zawawi Imron, Dorothea Rosa Herliany, Henk Maier, Joko Pinurbo

  Een avond in het KIT Tropentheater met de vier Indonesische gasten van Winternachten. Hoogleraar Henk Maier sprak met schrijvers en dichters van verschillende generaties over hun werk, over recente ontwikkelingen in de Indonesische literatuur, de invloed hierop van de nieuwe vrijheden in hun land, en het thema 'Lust en Liefde'. Voertaal Indonesisch/Nederlands.

 • Winternachten 1999 – Winternacht 1

  Hervormingen in Indonesië

  De roep om hervormingen in Indonesië werd steeds luider. Daarin klinken ook de stemmen van de dichters door. De kritische dichter en theatervernieuwer Rendra introduceerde zijn jongere collega-dichters. Soni Farid Mauluna, Nenden Lilis, Agus R. Sardjono en Arahmaiani droegen samen met Rendra hun werk voor en spraken over poëzie en 'reformasi' met voormalig NRC-correspondent in Jakarta Dirk Vlasblom en Henk Maier, hoogleraar Maleise en Indonesische taal- en letterkunde in Leiden.