Inschrijven op de nieuwsbrief

Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat - foto Huib van Wersch
Gijs Scholten van Aschat - foto Huib van Wersch

(Doorn, 1959) geniet een grote reputatie voor zijn toneel-, film en televisierollen. Hij ontving de Arlecchino voor Midzomernachtsdroom, de Louis d'Or voor zijn rol in Decadence (Het Nationale Toneel), is onderscheiden met de Johan Kaartprijs en was drager van de Albert van Dalsumring. Hij werd zeer bekend door zijn rollen in de tv-series Pleidooi en Oud geld enontving het Gouden Kalf voor de speelfilms Cloaca en Tirza. Scholten van Aschat speelde onder andere bij Het Nationale Toneel, Orkater, Het Toneel Speelt en ZT Hollandia. In het seizoen 2010-2011 trad hij toe tot het vaste ensemble van ITA in Amsterdam. Naast acteur is Scholten van Aschat ook schrijver. In 2012 verscheen zijn novelle Beretta Bobcat en hij schreef - samen met regisseur Chris Mitchell - het scenario voor de Nederlandse horrofilm De Poel.

(WU2025)

Archief beschikbaar voor: Gijs Scholten van Aschat

  • Writers Unlimited 2025

    Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

    Met: Adelina Ignat, Alfred Schaffer, Anaïs Van Ertvelde, Gijs Scholten van Aschat, Hella, Manon Uphoff, Marieke De Maré, Mirjam van Hengel, Sebastiaan van Eck en Judith Jamin, Simone Atangana Bekono, Tomas Lieske, Valérie Drost

    De Haagse Literatuurprijzen 2024 zijn toegekend aan Tomas Lieske, Simone Atangana Bekono, Marieke De Maré en Anaïs Van Ertvelde. Het Literatuurmuseum en Writers Unlimited organiseren de feestelijke uitreiking op zaterdagmiddag 25 januari 2025. De presentatie is in handen van Mirjam van Hengel.

    De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Saskia Bruines. Elke winnaar wordt geëerd met een laudatio in de vorm van een muzikaal of gesproken optreden door onder meer acteur Gijs Scholten van Aschat, schrijver Manon Uphoff, dichter Alfred Schaffer (op video), cellisten Sebastiaan van Eck en Judith Jamin, en de Vlaamse a capella formatie Hella. De Jonge Haagse Stadsdichter 2024, Adelina Ignat, opent de uitreiking met voordacht. Valérie Drost, directeur van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum spreekt het welkomstwoord.

    De Constantijn Huygens-prijs, de Haagse Literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943). Met deze prijs bekroont de jury zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd.

    Simone Atangana Bekono (1991) ontvangt voor Marshmallow de Jan Campert-prijs 2024, de jaarlijkse prijs voor een dichtbundel. Volgens de jury blijf je na het lezen verbluft en opgeladen achter. Als je marshmallows precies lang genoeg boven een vlam houdt, dan zijn ze perfect: rokerig van buiten, zoet van binnen, een tikkeltje vies en juist daardoor onweerstaanbaar. Dat geldt ook voor deze dichtbundel: het is een explosieve mix van erotische beelden en talige spanning, die nog lang na het lezen in je hoofd blijft plakken.

    Aan Marieke De Maré (1985) is de F. Bordewijk-prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek, toegekend voor Ik ga naar de schapen. De jury is van mening dat De Maré met dit dichtwerk laat zien hoe literatuur uitersten kan verenigen. Deze roman spreekt krachtig over mensen die voornamelijk zwijgen, is lichtvoetig en zwaar, en zowel pijnlijk herkenbaar als volkomen vervreemdend. Dit boek is een kleinood om te koesteren.

    Anaïs Van Ertvelde (1988) mag voor Handicap: een bevrijding de J. Greshoff-prijs in ontvangst nemen, de tweejaarlijkse prijs voor een essay of essaybundel. Het is een boek dat ons anders doet kijken naar dat wat we dachten te kennen: handicap. Geen beperking, wel een bevrijding. Van Ertvelde introduceert niet alleen de crip theorie in ons taalgebied, ze herziet ook de taal die we erfden om over lichamen te praten. En met die taal verandert ze ons denken. Handicap is een essay waarvan de jury hoopt dat iedereen de kans krijgt het te lezen.

    Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000,- verbonden. De andere prijzen bedragen 6.000,-. De jury bestond dit jaar uit: Jeroen Dera, Layla El-Dekmak, Rashif El Kaoui, Laurens Ham, Helma ven Lierop, Valérie Drost (voorzitter), Mathijs Sanders, Jeannette Smit (secretaris/penningmeester) en Sarah Vankersschaever.

    Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de bekroonde auteurs en van de andere festivaldeelnemers verkrijgbaar zijn!

    Uitreiking Haagse Literatuurprijzen is samengesteld door Jet Steinz in opdracht van het Literatuurmuseum en Writers Unlimited. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.