Inschrijven op de nieuwsbrief

Geling Yan

Geling Yan
Geling Yan

(1958, China) was acht toen de Culturele Revolutie uitbrak. Op haar twaalfde danste ze in het ballet van het Volksbevrijdingsleger en op haar eenentwintigste werd ze oorlogscorrespondent tijdens de Chinees-Vietnamese oorlog. In die tijd begon ze fictie te schrijven. In 1989 kwam ze naar de VS. In Nederland is Yan bekend van De laatste dochter van het geluk (2002), dat zich afspeelt in de Chinese gemeenschap van San Francisco rond 1870, en Dertien meisjes van Nanjing (2012), dat het bloedbad van Nanjing in 1937 tijdens de Chinees-Japanse oorlog als achtergrond heeft. In 2006 schreef zij de Engelstalige roman The Banquet Bug (ook: The Uninvited), een satire over corruptie in het hedendaagse China. Geling Yan bewerkte haar verhalen voor films van Joan Chen (Xiu Xiu, the Sent-Down Girl, 1998) en Zhang Yimou, die recent Dertien meisjes van Nanjing als The Flowers of War verfilmde. Op dit moment verfilmt Zhang Yimou Return, met Gong Li en Chen Daoming. Tegenwoordig is zij woonachtig in Berlijn.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Geling Yan

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Met de schrijver aan tafel: Ian Buruma en Geling Yan

    Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Ian Buruma en Geling Yan. We luisteren naar favoriete muziek van de schrijvers en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren! Engels- en Nederlandstalig.

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Don't mention the War: China en Japan

    China en Japan zijn landen met een onderling oorlogsverleden; een onderwerp dat lange tijd taboe was. Tegenwoordig worden de traumatische gebeurtenissen en getroebleerde verhoudingen steeds vaker verwerkt in film en literatuur. Geling Yans verfilmde roman Dertien meisjes van Nanjing gaat over het bloedbad in 1937, een zeer actueel thema in de hedendaagse Chinese literatuur. Ian Buruma is sinoloog en japanoloog en schreef de historische roman The China Lover over een Japanse filmheldin ten tijde van de Japanse bezetting van China (1937-1945). Hoe wordt er teruggeblikt op beider rol in de Tweede Wereldoorlog? Een gesprek over het verwerken van oorlogstrauma's in China en Japan, aan de hand van filmfragmenten. Engelstalig.