Inschrijven op de nieuwsbrief

Farid Esack

Farid Esack tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Farid Esack tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Kaapstad, Zuid-Afrika, 1959) is moslim-theoloog, nu verbonden aan de Xavier University in Ohio, aan de faculteit Ethiek/Religie en Maatschappij. Hij groeide in Zuid-Afrika in grote armoede in een islamitisch eenoudergezin op, ervaringen die van grote invloed werden op zijn wereldvisie. Hij kreeg een beurs voor een studie in Karachi in Pakistan, volgde postdoctorale opleidingen in Duitsland en Groot Brittannië en promoveerde in Birmingham. Esack doceerde aan de University of Western Cape, in Hamburg en aan de VU in Amsterdam. In 1997 werd hij door Nelson Mandela benoemd tot commissaris ter bevordering van de seksegelijkheid. Esack is schrijver van Qur'an, Liberation & Pluralism (1996), On Being a Muslim: Finding a Religious Path in the World Today (1999) en An Introduction to the Qur'an (2002).
WIN2005

Archief beschikbaar voor: Farid Esack

 • Winternachten 2005

  Het Onbehagen van het Oosten

  Met: Eddin Khoo, Farid Esack, Michaël Zeeman, Olivier Roy, Paul Scheffer, Tariq Ramadan

  Vijf panelleden gingen onder leiding van publicist Michaël Zeeman een discussie aan over situatie van wederzijds wantrouwen tussen Oost en West. Waar komt dat onbehagen vandaan? Zijn de anti-westerse sentimenten zoals die nu voelbaar zijn, specifiek van deze tijd of gaan ze veel verder terug in de geschiedenis? Hoe ontwikkelt zich de Islam in Europa?

  Met Tariq Ramadan, omstreden filosoof uit Zwitserland, auteur van To be a European Muslim met een enorme aanhang onder jonge moslims in de Franse voorsteden; Paul Scheffer, bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek en publicist op het gebied van de multiculturele samenleving in Nederland en de rest van Europa; de Maleisische schrijver, dichter en uitgever Eddin Khoo; Farid Esack, moslim geleerde uit Zuid Afrika en voormalig anti-apartheidsstrijder, en Olivier Roy, islamkenner uit Frankrijk en auteur van het recentelijk verschenen De globalisering van de islam.

  De middag opende met een inleiding door Michaël Zeeman, en eindigde met een discussie met het publiek.

  Engelstalig.

  Luister op deze pagina naar de geluidsopnames van het eerste en het tweede deel van het debat.