Inschrijven op de nieuwsbrief

Ernst Reijseger

foto Serge Ligtenberg
foto Serge Ligtenberg

(Bussum, 1954) leerde vanaf zijn achtste cello spelen bij Anner Bijlsma, destijds de eerste cellist van Het Concertgebouworkest. Eind jaren zestig begon hij te improviseren en ontwikkelde hij zijn eigen speelstijl. Hij trad vanaf die tijd op in heel Europa op met diverse ensembles, die zowel moderne klassieke muziek als geïmproviseerde jazz speelden. Eind jaren tachtig richtte hij het Clusone Trio op, dat in tien jaar vijf albums maakte en wereldwijd concerten gaf. Tegenwoordig treedt Reijseger vooral op met pianist Harmen Fraanje en de Senegalese vocalist Molla Sylla. Reijseger schrijft ook muziek voor films en documentaires, o.a. voor Werner Herzog. Hij geeft wereldwijd les aan kinderen en volwassenen en begeleidde o.a. de dichter Ester Naomi Perquin, schrijfster/dichter Joke van Leeuwen en kunstenares Gerti Bierenbroodspot. Met dichter Ramsey Nasr trad hij op tijdens Winternachten 2010 in een programma dat furore maakte. De cellist maakte meer dan 150 cd's en won o.a. de Boy Edgar Prijs en een Edison. In 2010 kreeg hij een Gouden Kalf voor beste filmmuziek.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Ernst Reijseger

 • Winternachten 2018

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

  Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

  Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

  Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

  Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

  Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.

  Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

  De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

  Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.

 • Winternachten 2018

  VPRO's OVT Live

  Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar

  Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

  In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Poets in the House

  De Saturday Night Unlimited wordt feestelijk afgesloten met poëtische voordrachten door schrijvers die niet alleen schitterend proza produceren, maar in wier borst ook nog een dichtershart klopt. Komt luisteren naar David Grossmans voordracht uit Uit de tijd vallen en naar gedichten van Nii Ayikwei Parkes, Jennifer Clement en Stefan Hertmans. Met improvisaties op cello door Ernst Reijseger. Nederlands/Engelstalig.

 • Winternachten 2010 – Winternachten 2

  De grenzen van de chaos

  Soms lijkt het dat kunst vooral ontstaat waar orde is opgeheven. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat zelfs de meest ontregelende kunstenaar toch houvast nodig heeft. De cellist Ernst Reijseger scheert met zijn muziek langs de grenzen van wat zijn instrument aan mogelijkheden te bieden heeft. Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, onderzoekt in gedichten als Mi have een Droom de grenzen van het Nederlands, en als acteur en regisseur verkeert hij regelmatig in het grensgebied tussen tekst en improvisatie. Deze twee kunstenaars gaan, onder leiding van Jan Donkers, met elkaar in gesprek over regels en chaos en de schijnbare vrijheid tijdens improvisaties. Hoe chaotisch mag en moet het worden? Welke regel zullen ze nooit breken? Een programma vol voordracht en ontregelende muziek.
  NL