Inschrijven op de nieuwsbrief

Erik Spinoy

Erik Spinoy -  foto Tineke de Lange
Erik Spinoy -  foto Tineke de Lange

(Sint-Niklaas, 1960) is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Luik. Hij promoveerde in Leuven op het werk van Paul van Ostaijen, maakte school met een redacteurschap bij het literaire tijdschrift Yang en stond aan de basis van Freespace Nieuwzuid. Discursieve machine voor cultuurkritiek en amusement. Na de duobundel Golden Boys met Dirk van Bastelaere publiceerde Spinoy De jagers in de sneeuw waarvoor hij de Vlaamse Prijs voor het Beste Literaire Debuut kreeg. Daarna volgden het met de Hugues C. Pernath-prijs bekroonde Susette en Fratsen. Na bijna tien jaar stilte begon Spinoy weer poëzie te bundelen in Boze wolven, dat leidde tot de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies, L, dat de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen opleverde en Ik, en andere gedichten. Spinoys zevende bundel Dode kamer (Bezige Bij Antwerpen, 2011) werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs vanwege 'een homogeen hoge kwaliteit'.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Erik Spinoy

 • Winternachten 2012

  Hommage aan Hella S. Haasse - uitreiking Jan Campert prijzen

  Met: Arjan Peters, Benny Lindelauf, Ellen van Lelyveld, Elsbeth Etty, Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Loes Luca, Margot Dijkgraaf, Marijn van Lelyveld, Matthijs Ponte, Maxim Februari, Patricia de Groot, Pieter Steinz, Rudi Wester, Willem Nijholt

  In samenwerking met de erven Haasse en uitgeverij Querido organiseert Writers Unlimited een Hommage aan Hella in de Koninklijke Schouwburg: een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van haar leven en werk worden gevierd.

  Willem Nijholt draagt voor uit zijn brieven aan de schrijfster en Loes Luca brengt door Hella Haasse geschreven cabaretteksten. Elsbeth Etty, Marjolijn Februari, Kees 't Hart, Patricia de Groot, Gustaaf Peek, Margot Dijkgraaf, Rudi Wester en Arjan Peters vertellen anekdotes en verhalen. Ook haar dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat gepresenteerd wordt door Pieter Steinz. Hella S. Haasse overleed op 29 september 2011. Ze liet een monumentaal oeuvre na, waaronder zeer populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004. 

  Na de pauze vindt de uitreiking plaats van de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag, waaronder de Constantijn Huygens-prijs, die is toegekend aan A.F.Th. van de Heijden. De schrijver zelf zal om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. Zijn dankwoord is te zien in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte korte film. Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj. De driejaarlijkse G.H. 's Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Presentatie Trio Droomvogels.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Genomineerden VSB Poëzieprijs

  Enkele dagen voordat bekend wordt wie dit jaar de VSB Poëzieprijs wint, treden de vijf genomineerde dichters op in het festival. Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter dragen voor uit hun werk. De VSB Poëzieprijs wordt georganiseerd door onze collega's van Poetry International in Rotterdam. Nederlandstalig.