Inschrijven op de nieuwsbrief

Epi

Enkh Jargal, EPI.
Enkh Jargal, EPI.

Enkh Jargal, ook wel Epi, begeleidt zichzelfop de morin khour als hij zijn prachtige tweestemmige boventoonkeelzang laat horen. Dit is een heel speciale manier van zingen die moeilijk te plaatsen is en alleen in enkele streken ter wereld wordt beoefend. Het is een soort polyfonie waarbijéén stem twee instrumenten imiteert. De onderste toon is een bourdon die klinkt als een mondharp.Daarboven klinkt een fluitmelodie, die doorboventonen wordt gevormd. De Mongoolse term hiervoor is xöömij, letterlijk keelholte.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Epi

 • Winternachten 2011

  Winternachtenlezing - Tim Parks

  Met: Abdelkader Benali, David Van Reybrouck, Elif Batuman, Epi, Maaza Mengiste, Nelleke Noordervliet, Tim Parks

  "Ik heb een probleem met de toenemende internationalisering van literatuur," betoogde de Britse auteur Tim Parks onlangs in een NRC Handelsblad interview met Bas Heijne. Op donderdag 20 januari 2011 opende hij festival Winternachten.

  "Schrijvers richten zich niet langer op de lokale situatie en lokale kwesties, omdat een internationaal publiek daar niet in geïnteresseerd is. Daardoor verandert de literatuur." En daar maakt Tim Parks zich grote zorgen over. Hij is bang dat literatuur verwordt tot een onpersoonlijke boodschap voor een lezerspubliek van enkel buitenstaanders. "Wanneer je dat soort boeken leest, heb je helemaal niet het gevoel dat je bij iemand anders naar binnen kijkt, dat je in een andere cultuur terechtkomt. Dat maakt veel literatuur oppervlakkig en leugenachtig."

  Tim Parks werkte in deze Winternachtenlezing zijn eigen verontrustende constatering verder uit. Want er blijven veel vragen open. Wat moet een schrijver dan wel doen? Moet iedereen zich tot de eigen leest beperken? Zijn culturen nog wel zo geïsoleerd dat zoiets mogelijk is? En wat moeten schrijvers dan die ontheemd zijn en hun eigen geboortegrond en cultuur hebben moeten achterlaten?
  Abdelkader Benali ondervroeg Parks na afloop over zijn betoog en legde vervolgens zijn visie voor aan David van Reybrouck, Maaza Mengiste en Elif Batuman.
  Dit was de eerste avond van het festival. Schrijfster Nelleke Noordervliet, voorzitter van het bestuur van het festival, hield aan het begin van het programma een openingstoespraak.

  Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Muziek uit Mongolië: Epi

  Epi (Ulaanbaatar, Mongolië) groeide op in een klein dorp bij de Russische grens. Hij studeerde aan het conservatorium van Ulaanbaatar van 1990 tot 1992. Zijn leraar was de bekendste morin khuur speler (tweesnarig instrument dat eindigt in een paardekop) van Mongolië. Epi is diep geworteld in de traditionele nomadische manier van leven van zijn moederland (zijn vader fokte paarden op de steppe) Epi brengt de schoonheid en de sfeer van de steppe over op zijn publiek.