Elsbeth Etty

(Hulshorst, 1951) ontving in 2008 de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek vanwege haar scherpe analyses van maatschappelijke problemen. Etty is journaliste in de ruimste zin van het woord. Naast redacteur en columnist bij NRC Handelsblad is ze veelvuldig te gast op radio en tv. In 2007 debuteerde ze als romanschrijfster met Maak jezelf maar klaar, waarin Ada, een van de personages uit Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel, hoofdfiguur is. Elsbeth Etty promoveerde cum laude aan de Universiteit Utrecht met een biografie over Henriëtte Roland Holst, Liefde is heel het leven niet (1996). Haar columns voor NRC Handelsblad verschenen onder de titels In het gras(1998), Een koe op zolder (2001), Tijdgenoot (2002) en Chilling! (2008). Haar recensies werden gebundeld in Dames gaan voor. Van Hella Haasse tot Connie Palmen (1999). Elsbeth Etty is bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt nu aan de biografie van dichter en tekstschrijver Willem Wilmink.
(WU 15 GR)Archief beschikbaar voor: Elsbeth Etty
-
VPRO's OVT Live
Met: Bas Heijne, Cynthia Mc Leod, De Règâhs, Elsbeth Etty, Mathijs Deen, Nelleke Noordervliet, Paul Scheffer, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Stefan Hertmans, Ton van de Langkruis
Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal.
Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden voor publiek, vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Publiek is van harte welkom, de toegang en koffie zijn vrij. In het eerste uur hebben presentatoren Mathijs Deen en Paul van der Gaag een gesprek met schrijver Reggie Baay en festivaldirecteur Ton van de Langkruis over de geschiedenis van het 20jarige Writers Unlimited; een gesproken column van Nelleke Noordervliet en een gesprek over slavernij in de Oost en in de West met Cynthia McLeod (Suriname) en Reggie Baay. Van hem verscheen vorige week het boek Daar werd wat gruwelijks verricht, over de verborgen slavernijgeschiedenis van Nederlands-Indië. In het tweede uur een gesprek met Bas Heijne en Elsbeth Etty over Couperus. Tot slot spreken Paul Scheffer en Stefan Hertmans over de boeken die schreven over de verhalen van hun grootvaders. Tussendoor optredens van de Haagse band De Règâhs.
-
NRC Leesclub Live: Familieziek, van Adriaan van Dis
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Michel Krielaars
Een traditie op het festival, de NRC Leesclub live. Het panel, dat bestaat uit redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en schrijver Gustaaf Peek, bespreekt onder leiding van chef boeken Michel Krielaars Familieziek, van Adriaan van Dis. Uiteraard kuntu, de lezer van het boek, uw steentje bijdragen in de discussie.
Onder dreiging van de Koude Oorlog wordt een jongen voor de toekomst klaargestoomd. Hij moet zich leren weren in een kwade wereld, en de Bom tikt, ook in huis Zijn opvoeder meneer Java is een door de oorlog beschadigde man die zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld betrekt. De jongen is de stille getuige, die alles ziet en niets vergeet. De waanzin raast door het huis en zijn moeder en zusters vormen een sceptisch koor dat commentaar levert op de gebeurtenissen. Familieziek is een ontroerende roman over een jongen die zich losmaakt uit de greep van zijn ouders en desondanks door de vloek van hun verleden wordt aangetast.
Aansluitend kunt u het programma bezoeken waarin Hans Goedkoop met Adriaan van Dis spreekt over zijn nieuwe roman Ik kom terug (2014).
-
Schrijversfeest 2014
Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye
Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.
In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.
De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.
Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.
-
NRC Leesclub Live: De Rode ruiterij van Isaak Babel
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Michel Krielaars, Sana Valiulina
Een gewaardeerde traditie op het festival: de NRC Leesclub Live. Bezoekers lezen het boek en geven hun mening. Maar eerst is het woord aan het panel, dat bestaat uit Elsbeth Etty, Bas Heijne en gastredacteur Sana Valiulina, onder leiding van chef boeken Michel Krielaars. Deze keer lezen we De Rode Ruiterij uit de Verhalen van Isaak Babel.
Isaak Babel (1894-1940) kent in Nederland vele bewonderaars: van Tommy Wieringa tot Arnon Grunberg, van Arjan Peters (Volkskrant) tot Michel Krielaars (NRC Handelsblad). Zijn Rode Ruiterij behoort tot de meesterwerken van de Russische literatuur. De verhalen werden onlangs in een prachtige nieuwe vertaling opnieuw uitgebracht in een gebonden editie van Van Oorschot.
In De Rode ruiterij verwerkte Isaak Babel zijn ervaringen tijdens de Pools-Russische oorlog, waar hij heen was gestuurd door zijn literaire mentor Gorki 'om het echte leven te ontdekken'. Het zijn vertellingen vol bloed en willekeurige moorden, op een nuchtere toon verteld, en juist daarom zo indringend.
Isaak Babel was een voorstander van de bolsjewistische omwenteling, maar hij kon en wilde zijn ogen niet sluiten voor de soms gruwelijke gevolgen ervan en juist daar schreef hij over. Daarom zaten de politie en de censuur hem doorlopend op de hielen. Hij werd in 1939 gearresteerd en op last van Stalin ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
"Je raakt in trance door Isaak Babels verbluffende stijl." (Arjan Peters, Volkskrant)
"Alles bij elkaar is Babel de kunstenaar die de lezer tot een compleet nieuwe visie op de wereld overhaalt." (New York Review of Books)
Vergeet niet op tijd het boek te lezen, en neem het mee!
-
Schrijver en film: Herman Koch
De verfilming van de internationale bestseller Het Diner ging onlangs in première. Elsbeth Etty spreekt met schrijver Herman Koch, en we zien zijn keuze van filmfragmenten. Over moreel verwerpelijke personages die we toch sympathiek vinden. Nederlandstalig.
-
Een stukje elite naar de mensen - een polemiek
Vervlogen lijken de tijden van literair vuurwerk tussen opponenten die, met gevoel voor taal en humor, de grenzen van het betamelijke opzochten in hun ijver de verbale degens tot slijtens toe te kruisen. Die goede oude tijd herleeft met een potje polemiek tussen Abdelkader Benali en Saskia De Coster. Ze houden een vurig pleidooi voor én tegen de terugkeer van de elite. Weg met de dictatuur van het plebs, weg met lang leve het volk!
-
NRC Leesclub Live: De Tijgerkat
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Marjolijn van Heemstra, Michel Krielaars
De Leesclub discussieert over De Tijgerkat (Il Gattopardo, 1958) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. In juli 2012 kwam een herdruk van de veelgeprezen vertaling van Anthonie Kee uit. Reden genoeg om deze historische roman - die zich afspeelt op het 19e eeuwse Sicilië waar de burgerij onder aanvoering van Garibaldi de macht overneemt van de adel – te (her)lezen. Michel Krielaars, chef boeken van NRC Handelsblad, presenteert en er is een panel met NRC-redacteuren Elsbeth Etty en Bas Heijne en gaste Marjolijn van Heemstra, die zich voor haar boek De laatste Aedema liet inspireren door haar eigen adellijke familie.
-
Schaamteloos
Hoe schaamteloos of hoe intiem durven schrijvers te zijn? Voelen ze zich gegeneerd over hun eigen onthullingen of genieten ze van hun schaamteloosheid? Hoe is het om seksueel getinte passages voor te lezen die het publiek kunnen opwinden of plaatsvervangende schaamte bezorgen? Kristien Hemmerechts, Ted van Lieshout en Yasmine Allas geven zich bloot, onder leiding van Elsbeth Etty. Nederlandstalig.
-
Hommage aan Hella S. Haasse - uitreiking Jan Campert prijzen
Met: Arjan Peters, Benny Lindelauf, Ellen van Lelyveld, Elsbeth Etty, Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Loes Luca, Margot Dijkgraaf, Marijn van Lelyveld, Matthijs Ponte, Maxim Februari, Patricia de Groot, Pieter Steinz, Rudi Wester, Willem Nijholt
In samenwerking met de erven Haasse en uitgeverij Querido organiseert Writers Unlimited een Hommage aan Hella in de Koninklijke Schouwburg: een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van haar leven en werk worden gevierd.
Willem Nijholt draagt voor uit zijn brieven aan de schrijfster en Loes Luca brengt door Hella Haasse geschreven cabaretteksten. Elsbeth Etty, Marjolijn Februari, Kees 't Hart, Patricia de Groot, Gustaaf Peek, Margot Dijkgraaf, Rudi Wester en Arjan Peters vertellen anekdotes en verhalen. Ook haar dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat gepresenteerd wordt door Pieter Steinz. Hella S. Haasse overleed op 29 september 2011. Ze liet een monumentaal oeuvre na, waaronder zeer populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004.
Na de pauze vindt de uitreiking plaats van de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag, waaronder de Constantijn Huygens-prijs, die is toegekend aan A.F.Th. van de Heijden. De schrijver zelf zal om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. Zijn dankwoord is te zien in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte korte film. Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj. De driejaarlijkse G.H. 's Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Presentatie Trio Droomvogels.
-
NRC Leesclub Live: The Great Gatsby
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Pieter Steinz
Een traditie op het Writers Unlimited festival: de Leesclub live van NRC Handelsblad. Dit keer buigt de Leesclub zich over The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Een klassieker waarin de American Dream en andere al dan niet te realiseren dromen de gemoederen bezighouden.
The Great Gatsby (1925) wordt steevast genoemd als belangrijkste kandidaat voor de titel Great American Novel. Terecht, want het verhaal van de nouveau riche Jay Gatsby, die niet kan ontsnappen aan zijn (schimmige) verleden, is meer dan zomaar een knappe versie van de jacht op de Amerikaanse Droom. Het is ook het verslag van een ongelijkwaardige vriendschap (tussen Gatsby en zijn buurman op Long Island, de hopeloos naïeve ik-figuur Nick Carraway), én een Shakespeareaanse tragedie over jaloezie en gefnuikte illusies. Op dit moment verfilmt regisseur Baz Luhrman (Moulin Rouge) The Great Gatsby met Leonardo Di Caprio in de rol van Jay Gatsby. NRC redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en Gustaaf Peek discussieren met elkaar en met de lezers onder leiding van Pieter Steinz, chef Boeken van NRC Handelsblad. Nederlandstalig.
-
NRC Leesclub Live
Met: Elsbeth Etty, Frits Abrahams, Pieter Steinz, Sanneke van Hassel
In deze zesde aflevering van de succesvolle serie NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Frits Abrahams en schrijfster Sanneke van Hassel met elkaar en met het publiek over Murakami's bundel korte verhalen Blinde wilg, slapende vrouw. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.
De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft een uitgesproken lezerspubliek. Zijn grote schare fans kan geen kritisch woord over hem velen. Zijn critici vinden hem zwaar overschat. Nu de vertaling van zijn trilogie 1q84 deel voor deel verschijnt, is die discussie weer opgelaaid. De persoonlijk getoonzette, maar erg kritische recensie van Pieter Steinz in NRC Handelsblad bijvoorbeeld riep erg teleurgestelde reacties op. Hoogste tijd om de vraag te stellen: is Murakami bij leven al een klassieker, of wordt het tijd dat de fans de schellen van de ogen genomen wordt? Nederlandstalig.
Lees het boek en discussieer mee! Murakami's verhalenbundel is te bestellen via de webshop van NRC Handelsblad.
-
Leesclub Live: Kafka!
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Naema Tahir, Pieter Steinz
Een man ontwaakt als een enorm insect, een circusartiest vast tot de dood erop volgt, een beul demonstreert zelf een nieuwe martelmachine, een zoon laat zich door zijn vader tot de verdrinkingsdood veroordelen.
De verhalen van Franz Kafka (1883-1924) zijn vaak absurd, maar ze worden met de hoogste graad van realisme en in de simpelste stijl gebracht. Kafka's tragikomische hoofdpersonen, die gebukt gaan onder een op niets gebaseerd schuldgevoel, proberen het beste te maken van de nachtmerrie die het leven is. In de NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en de schrijfster en juriste Naema Tahir met elkaar en met het publiek over De gedaanteverwisseling en andere verhalen, de nieuwe Kafka-vertalingen van Willem van Toorn. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.
Kafka's werk is in de loop der jaren onder meer gelezen als een zoektocht naar God, een satire op de Oost-Europese bureaucratie, een allegorie op het menselijk onvermogen en een symbolische autobiografie. Met Kafka kun je alle kanten op, en juist dat maakt hem zo'n geschikt onderwerp voor de vijfde aflevering van de succesrijke Leesclub Live op Winternachten.
-
NRC Leesclub Live
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Yasmine Allas
Tijdens een speciale live-editie van de Leesclub van NRC Handelsblad werd de roman Kaarten van Nuruddin Farah besproken. De roman over geografische én mentale grenzen is onderdeel van de 'AfriCanon' van de krant.
Farahs Afrika en het Afrika in de media: lijken ze op elkaar? Een discussie onder leiding van Pieter Steinz, met NRC redacteuren Bas Heijne en Elsbeth Etty en de in Somalië geboren schrijfster Yasmine Allas. Het publiek discussieerde mee. -
NRC Leesclub Live
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Fouad Laroui, Pieter Steinz
Een stad in de greep van de angst, en wat die angst met mensen doet: Albert Camus schreef er zijn fabuleuze roman 'De Pest' (1947) over. Zijn er parallellen met deze tijd te trekken?
In de rubriek De Leesclub in NRC Handelsblad bespreekt de krant met zijn lezers maandelijks een boek dat door de redactie is geselecteerd. De live edities van de Leesclub tijdens Winternachten bewezen zeer succesvol te zijn, met trots presenteren we opnieuw Leesclub Live. Dit jaar gaan recensenten Bas Heijne, Elsbeth Etty en de uit Marokko afkomstige Nederlandse schrijver Fouad Laroui onder leiding van Pieter Steinz tijdens Winternachten in gesprek met het publiek over De Pest van Albert Camus. Neem pen, papier en het (gelezen) boek mee! Let ook op de lezersaanbieding in NRC Handelsblad. Nederlandstalig
-
Leesclub Live
Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Sjoerd de Jong
De leesclub van NRC Handelsblad kwam live bij Winternachten. Bas Heijne, Elsbeth Etty en Sjoerd de Jong gingen onder leiding van Pieter Steinz in gesprek met het publiek over de roman Hart der duisternis van Joseph Conrad, in de vertaling van Bas Heijne.
Vorig jaar beleefde Winternachten de succesvolle primeur van de Leesclub Live. Dit jaar stond de klassieker Hart der duisternis van Joseph Conrad centraal.Hart der duisternis, in 1902 in boekvorm verschenen, is het spookachtige verslag van een hellevaart over de Congo Rivier, verteld door Charley Marlow. Hij is op zoek naar de legendarische handelsagent meneer Kurtz, die diep in de rimboe een missie geopend heeft. Als Marlow zijn idool eindelijk vindt slaat de verbijstering toe. 'Mistah Kurtz' heerste in het hart der duisternis als een wrede god over de wilden. Als Kurtz, stervend, zijn oordeel velt over de avonturen van zijn ziel op aarde, zijn z'n laatste woorden: "The horror! The horror!" Het is een schreeuw die deze hele eeuw heeft nagegalmd.
-
Leesclub Live
Met: Abdelkader Benali, Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz
De live aflevering van de Leesclub van NRC Handelsblad was een succes! Vier medewerkers en redacteuren van de krant, Abdelkader Benali, Elsbeth Etty, Bas Heijne en Pieter Steinz (gespreksleider) gingen in gesprek over Shalimar de clown van Salman Rushdie. Ze gaven elk een korte inleiding en lichtten bepaalde aspecten uit deze roman toe, waarna er alle ruimte was voor discussie met het publiek.
Shalimar de clown vertelt een adembenemend verhaal dat reikt van Kasjmir tot Californië, en van de Tweede Wereldoorlog tot het ontstaan van hedendaags islamitisch terrorisme, het verhaal van een ambitieuze dorpsschone uit Kasjmir die haar jeugdliefde tot beroepsterrorist maakt. Zoals in al zijn grote werken verweeft Salman Rushdie de persoonlijke verhalen van zijn hoofdpersonen met de wereldgeschiedenis en verschaft daarmee zowel diep inzicht in de menselijke drijfveren als in de belangrijke vragen van onze tijd. Daarmee levert deze roman genoeg stof op voor boeiende discussies, zo bleek bij deze levendige live aflevering van de leesclub van NRC. -
Ik hou van Holland
Als hij de keus had, zou publicist H.J.A. Hofland het liefst in Italië geboren zijn. Vanwege de rijke retorische tradititie. Schrijver en historicus Geert Mak zou hiervoor genoeg hebben aan een paar jaar studeren in Oxford: 'Iedere week een essay schrijven, dan leer je het wel'. Hofland en Mak spreken behalve over wat ze missen in hun eigen land, ook over datgene dat ze van Nederland doet houden. Een gesprek onder leiding van journaliste Elsbeth Etty.
-
Het laatste oordeel over Nederland
"Een samenleving die haar kwaliteiten niet openlijk durft te benoemen, weet niet wat zij moet verdedigen en zal zichzelf te gronde richten. Omdat elk historisch besef ontbreekt, heerst in ons land het onvermogen om nationale trots te koesteren en onze identiteit zonder relativeringen te vieren - dat is de crisis waarin ons land verkeert". Aldus schrijver Leon de Winter in de donderpreek waarmee hij deze editie van Winternachten opende. Met Hans Maarten van den Brink sprak hij vervolgens over de identiteit van Nederland, onder leiding van Elsbeth Etty.
-
Taal der Liefde
Antjie Krog en Kristien Hemmerechts zijn beiden meesteressen in de ode aan de geliefde. 'Liefste, jy mág nie doodgaan nie' schreef Krog in haar tijdens Winternachten in Nederlandse verschenen bundel Kleur komt nooit alleen. Om hieraan te ontkomen wordt de geliefde gebalsemd in taal. Een middel dat Hemmerechts ook hanteerde in haar poëtografie Taal zonder mij.