Inschrijven op de nieuwsbrief

El-Mahdi Acherchour

foto el-Mahdi Acherchour
foto el-Mahdi Acherchour

(Algerije, 1973) kwam in 2005 op uitnodiging van Stichting Amsterdam Vluchtstad naar Nederland. Zijn tweede roman Pays d'aucun mal (2008), verschijnt in januari 2009 onder de titel Landwee in het Nederlands. Landwee is een ingetogen kroniek van een balling die terugkeert naar zijn geboortedorp. Hij vindt de mensen van vroeger terug, met hun 1001 verhalen waarvan sommige slechts vanachter een deur mogen worden verteld. Het proza van Acherchour is poëtisch en geheimzinnig; zijn personages bewegen zich vaak in een droomwereld waarin absurde en mythische gebeurtenissen plaatsvinden. Acherchour woont momenteel in Nederland en heeft twee poëziebundels en twee romans geschreven.

(W09)

Archief beschikbaar voor: El-Mahdi Acherchour

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    De taal van mijn hart - Tamazight

    In het programma Taal van mijn hart bespraken de auteurs Ahmed Essadki, Rachida Lamrabet en El-Mahdi Acherchour - die alledrie het Berbers als moedertaal hebben - over de betekenis van die taal voor hen. Berbers of Tamazight wordt onder meer in Marokko, Algerije en Libië gesproken. Ahmed Essadki hanteert in zijn werk bewust het Berbers in een poging de taal in leven te houden. De Vlaamse Rachida Lamrabet, verhuisde op driejarige leeftijd naar België maar 'het Berbers is de taal waarin ik ben opgevoed en het is de taal waarin de culturele overdracht heeft plaatsgevonden'.
    Naast voordrachten van de auteurs werd een fragment vertoond van een documentaire over Essadki. Tevens werd de nieuwe novelle Landwee van Acherchour gepresenteerd. Het programma was onder leiding van Asis Aynan.