Inschrijven op de nieuwsbrief

Edney Silvestre

Edney Silvestre - foto Leonardo Aversa
Edney Silvestre - foto Leonardo Aversa

(Brazilië,1950) kan worden gezien als een Braziliaanse Adriaan van Dis. Afkomstig uit een arme familie, ging hij op zijn veertiende naar Rio de Janeiro om te studeren. Hij voorzag in zijn onderhoud door vertalingen te maken vanuit Engelse en Spaanse taalboeken. Hij rolde de journalistiek in en was jarenlang correspondent in New York. Hij was de eerste Braziliaanse journalist die op 9/11 op de plek des onheils was. Ook maakte hij een serie reportages in Irak. Sinds 2002 interviewt hij voor Globonews grote schrijvers als Mario Vargas Llosa, Nadine Gordimer en Orhan Pamuk. Silvestre schreef al drie non-fictieboeken voor hij in 2009 debuteerde met de roman Se eu fechar os olhos agora. Hij kreeg er meteen de prestigieuze Jabuti Prijs voor en de São Paulo Literary Award. De roman verschijnt begin 2012 in het Nederlands onder de titel Als ik mijn ogen sluit. In 2011 kwam zijn tweede roman uit, A felicidade e fácil (Geluk is makkelijk). De lancering was een happening waarbij schrijvers, actrices en andere fans in een lange rij stonden om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen. In beide romans put Edney Silvestre uit zijn ervaringen als journalist. De recente geschiedenis van Brazilië speelt een belangrijke rol, waarbij seks en geweld terugkerende thema's zijn.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Edney Silvestre

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Lust and Colour

  Hoe staat het met de seksuele verhoudingen tussen blank en zwart in het Zuid-Afrika van na de apartheid? Bewegen vrouwen in het van erotiek zinderende Brazilië zich zo vrij als het lijkt? En waarom fantaseren Nederlandse mannen zo graag over zwarte vrouwen – en andersom? Kopano Matlwa (Zuid-Afrika), Edney Silvestre (Brazilië) en Robert Vuijsje praten over clichés rond seks in multiculturele samenlevingen, onder leiding van Wim Brands. Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Family Ties

  Een gesprek tussen Bernice Chauly (Maleisië) en Edney Silvestre (Brazilië) over verstikkende familiebanden en over hoe religieuze en culturele druk dromen verwoesten en liefdes dwarsbomen. O.l.v. Nicole Lefever. Engelstalig.
  Edney Silvestre neemt de plaats in van Mansoura ez Eldin, die wegens familieomstandigheden verhinderd is.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Schrijvers dragen voor

  Genieten van het werk van de schrijvers voor wie u gekomen bent. Ze lezen voor uit oud en nieuw werk. Zonder opsmuk en zonder discussie, ingeleid door Nicole Terborg. Nederlands- en Engelstalig.