Inschrijven op de nieuwsbrief

Dorothea Rosa Herliany

Dorothea Rosa Herliany - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg
Dorothea Rosa Herliany - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg

(Magelang, Central Java, 1963). Studeerde Indonesische taal- en letterkunde aan de Sanata Dharma universiteit in Yogyakarta. Ze schrijft poëzie, korte verhalen, essays, theater- en kunstkritieken. Nam deel aan de bijeenkomst van ASEAN literati in de Filippijnen (1990), het Festival Indië/Indonesië in 1995 in Den Haag en was writer in residence in Australië (2000). Publiceerde o.m. de volgende poëziebundels: Nyanyian Gaduh (1987), Matahari yang Mengalir (1990), Kepompong Sunyi (1993), Nikah Ilalang (1995), Blencong (1995), Karikatur dan Sepotong Cinta (1996), Mimpi Gugur Daun Zaitun (1999), Perempuan yang Menunggu (2000) Kill the Radio, Sebuah Radio Kumatikan (2001).
Bron: Teater Utan Kayu 2001

Archief beschikbaar voor: Dorothea Rosa Herliany

 • Winternachten 2002 – Winternacht 1

  Indonesische schrijfsters tonen ongekende openheid

  De twee schrijfsters in dit programma beschrijven de liefde en de vrouwelijke seksualiteit met een voor Indonesië ongekende openheid. De gedichten van Dorothea Rosa Herliany laten zien hoe vrouwen het initiatief nemen in de liefde, soms zelfs met enig machismo. In 2000 introduceerde Winternachten Ayu Utami in Nederland. Ze las voor uit haar taboe-doorbrekende roman Saman. Het resultaat was dat een jaar later de Nederlandse vertaling werd gepubliceerd. Inmiddels publiceerde ze haar tweede roman in Indonesië, Larung, waaruit ze nu voordroeg.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 1

  Poëzie uit Madura en Yogyakarta

  Zawawi Imron is een van de grote dichters/performers uit Indonesië. Mede door de geweldige voordracht van zijn epische gedichten hangt het publiek aan zijn lippen. Hij woont in Madura, een klein eiland ten oosten van Java. Joko Pinurbo (Yogyakarta) is een nieuwkomer in de Indonesische poëzie en in korte tijd tot uitgegroeid tot een toonaangevende dichter. Zijn liefdespoëzie heeft vaak een lichte toon, die wordt ondersteund door zijn speciale stijl van voordragen. Aan het einde van deze Indonesië avond droegen ook Ayu Utami en Dorothea Rosa Herliany voor uit hun werk.

 • Tournee NL 2002

  Winternachten Amsterdam

  Met: Ayu Utami, D Zawawi Imron, Dorothea Rosa Herliany, Henk Maier, Joko Pinurbo

  Een avond in het KIT Tropentheater met de vier Indonesische gasten van Winternachten. Hoogleraar Henk Maier sprak met schrijvers en dichters van verschillende generaties over hun werk, over recente ontwikkelingen in de Indonesische literatuur, de invloed hierop van de nieuwe vrijheden in hun land, en het thema 'Lust en Liefde'. Voertaal Indonesisch/Nederlands.