Dimitri Verhulst
(België, 1972) schreef sinds zijn debuut in 1999 een omvangrijk oeuvre van romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen. De helaasheid der dingen uit 2006 betekende zijn grote doorbraak. Deze autobiografische schets van een Vlaamse voorstadsgemeente werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol, de geschiedenis van de mensheid in 200 pagina's uit 2008, won hij de Libris Literatuurprijs. Het eveneens zeer succesvolle De laatkomer uit 2013 gaat over een man die dementie fingeert om aan zijn burgermansbestaan te ontsnappen. In 2014 verscheen de roman Kaddisj voor een kut, een gitzwart verhaal over het leven van kinderen in een instelling en in 2016 Het leven gezien van beneden, over het leven van een schrijversweduwe in communistisch Bulgarije.
(WN 2019)Archief beschikbaar voor: Dimitri Verhulst
-
Op de sofa: Dimitri Verhulst als Dorian Gray
Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving Dimitri Verhulst op de sofa. Als het titelpersonage uit Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde reflecteerde Verhulst op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?
-
Het Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy
Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.
Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.
Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.
Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.
-
Ghost Writing
In dit openingsprogramma treden twee aan elkaar gewaagde schrijvers op: de Vlaming Dimitri Verhulst en de Egyptenaar Ahmad al-Aidi. De vaart in hun proza is adembenemend, hun taalgebruik is direct en de humor verontrustend scherp. Zij schreven in opdracht van Winternachten een verhaal, waarin ze reageren op bestaande angstbeelden van 'de Arabier' respectievelijk 'de westerling'. Na een ongetwijfeld begoochelende voordracht van de twee schrijvers zal Nelleke Noordervliet ze ondervragen over literaire bangmakerij en de grenzen die zij hierin zelf trekken. De befaamde cartoonist Willem (Le Monde, HP/De Tijd, Vrij Nederland) reageert met potlood op de verhalen. Van Ahmad al-Aidi wordt de roman 'Ik ben Abbaas al-Abd' gepresenteerd. Engelstalig.