Inschrijven op de nieuwsbrief

Dennis Aalse Ensemble

Dennis Aalse - foto Pita Polo
Dennis Aalse - foto Pita Polo

Dennis Aalse (Curaçao, 1965) studeerde klassieke muziek en jazz aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en muziektherapie aan de Hogeschool Utrecht. Dennis is musicus, componist, arrangeur en muziekdocent. Hij speelt trompet, trombone, tuba, hoorn en piano. Hij is de oprichter van de Dennis Aalse Big Band. Bovendien is hij muzikaal directeur van Stichting Artefamia Producties, en de kinderband 3MGN (Dreamgene). Dennis trad op in o.a. de volgende bands:: AKEDE/Relampago/Toque de Mujer (eigen groepen, gespecialiseerd in Caribische muziek); Amstelveen Symfonie Orkest onder leiding van Saskia Boon (klassieke muziek); FRA FRA Sound o.l.v. Vincent Henar (Jazz/Surinaamse Beebop); Boogie Woogie o.l.v. Jaap Dekker (Jazz/Blues/Mainstream); Zamanakitoki o.l.v. Eric Calmes (Caribische Jazz). He produceerde meer dan 800 CD-opnames, waaronder die voor Dhaddy Brokke, Oscar Hernandez (USA), Ced Ride, Tony Sherman, ERA, Edsel Juliet en Gordon.
In de loop der jaren heeft hij voor verschillende groepen werk gecomponeerd en gearrangeerd, zoals Oscar Harris, Rick Breeze (Through my eyes), William Souvenir, Tutty Hansen (Ban bèk n'e rais), Hensley Ogenia (Christmas Wish), Orquesta AKEDE ( Amor de mis sueños), Cyrille van Hoof (Crazy from the heart). Hij is nu muziekdocent in het onderwijs, bij Ban Bria (MBO), SGP (VSBO) and FOSK.

Archief beschikbaar voor: Dennis Aalse Ensemble

 • Antillen/Suriname 2010

  Krusa Laman - Curaçao

  Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Dennis Aalse Ensemble, Diana Lebacs, Elia Isenia, Frouwkje Smit, Iman Humaydan, Roland Colastica, Roy Evers, Shrinivási, Yasmine Allas

  Op Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI) de organisatiepartner van Winternachten. Tijdens het festival Krusa Laman op Curaçao dragen alle auteurs en artiesten in hun eigen taal voor. De vertaling hiervan in het Papiaments en het Engels wordt telkens simultaan op een groot scherm geprojecteerd. De FPI verzorgde al jaren met haar team vertalers de vertaling van alle teksten in het Papiaments. Ten behoeve van het Curaçaose publiek is er een metafoor voor het thema in het Papiaments gecreëerd: Kaminda rais a kue tera.
  Dit thema wordt tijdens het festival op Curaçao vanuit verschillende invalshoeken belicht. Een subthema is migratie en migratie in de literatuur. In opdracht van de FPI schreef de Curaçaose antropoloog Richenel Ansano speciaal voor dit festival een gevoelig essay, getiteld Between Love and Terror: Having a Sense of Belonging is no Joke. Dit essay zal samen met het programmablad gratis worden verspreid onder alle bezoekers van het festival.

  Ook de Openbare Bibliotheek Curaçao schenkt bijzondere aandacht aan het thema Kaminda rais a kue tera. Op 9 april opent de bibliotheek op feestelijke wijze een grootse expositie over Krusa Laman en het thema, met allerlei soorten informatie over alle deelnemende auteurs en artiesten, hun werk, landen van oorsprong en dergelijke.

  Hiernaast zijn er speciale workshops voor de middelbare scholen die de auteurs bezoeken. Creatief schrijfster Elodie Heloise is enthousiast bezig om de scholen die meedoen, de studenten en docenten op een ludieke manier warm te maken voor het festival en het auteursbezoek. Tijdens deze workshops zullen de leerlingen zelf met het thema aan de slag gaan en materiaal aanleveren voor de expositie in de bibliotheek.

  Uiteraard wordt het thema A Sense of Belonging ook op de avonden zelf uitgediept. Naast de voordrachten van de reeds genoemde auteurs en artiesten creëert beeldende kunstenaar Frouwkje Smit een artistieke diashow van een aantal bekende en relatief onbekende, zowel oudere als jonge Curaçaose (migranten)auteurs en kunstenaars. Aan deze auteurs is gevraagd om hun favoriete plekje op Curaçao, de plek waar zij zich het meest thuis voelen, met een bijpassende tekst te kiezen. Gecombineerd met muziek maakt Frouwkje hiervan een verrassend geheel dat op vrijdagavond 16 april in Villa Maria, Scharloo vertoond wordt. Veelzijdige artiest, schrijver en theatermaker Roland Colastica praat de hele vrijdagavondshow wervelend aan elkaar.