Inschrijven op de nieuwsbrief

David Diop

David Diop - foto Librairie Mollat
David Diop - foto Librairie Mollat

(Parijs, 1966) groeide op in Senegal. Hij staat aan het hoofd van de faculteit Kunsten, Taal en Letterkunde van de Universiteit van Pau, in het zuidwesten van Frankrijk. In zijn werk, zowel in gedichten, romans als wetenschappelijke publicaties, onderzoekt Diop de Europese perceptie van het Afrikaanse continent en Afrikanen, met een centrale plek voor de gedeelde geschiedenis van Senegal en Frankrijk. Zijn debuutroman 1889, l'Attraction universelle (2012) vertelt over een delegatie Senegalezen die als exotische curiositeit in 1889 op de Wereldtentoonstelling in Parijs te zien was. Zijn meesterlijke tweede roman Frère d'âme (Meer dan een broer, 2019) bracht Diop grote internationale bekendheid door de bekroning met de International Booker Prize 2021, de Prix Goncourt des Lycéens en de Premio Strega Europeo. De Nederlandse vertaling van Martine Woudt werd door de studentenjury bekroond met de Europese Literatuurprijs. Zijn roman La porte du voyage sans retour (Reis zonder terugkeer, 2022) belicht evenals Meer dan een broer een periode uit de koloniale geschiedenis.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: David Diop

 • Winternachten 2023

  All the World's Excuses

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Chika Unigwe, David Diop, Neske Beks, Radna Fabias, Rakesh Autar, Sarita Bajnath, Shantie Singh

  In All the World's Excuses vertellen prominente internationale auteurs Chika Unigwe en David Diop over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving en in de literatuur. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Dit programma is Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten zijn in het Engels mee te lezen op een zaalscherm.

  In Verhalen die verbinden - het middagprogramma van deze Winternachten festivaldag - staat de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname centraal. Maar ook buiten Suriname en Nederland heeft de geschiedenis van slavernij, apartheid en kolonialisme diepe sporen achtergelaten. Ook daar zijn veel verhalen lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.

  All the World's Excuses stelt vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).