Inschrijven op de nieuwsbrief

Dareen Tatour

Dareen Tatour - foto Danielle Alma Ravitzki
Dareen Tatour - foto Danielle Alma Ravitzki

(Israël, 1982) is een dichter met Palestijnse achtergrond die in 2015 gedurende bijna drie jaar huisarrest kreeg opgelegd na het posten van een video op Facebook en YouTube waarin zij een gedicht met de titel Resist my people, resist them voordraagt als soundtrack bij beelden van Palestijnen in gewelddadige confrontaties met Israëlische troepen. Tijdens haar huisarrest mocht ze haar gedichten niet publiceren en werd haar de toegang tot het internet ontzegd. In 2018 werd Tatour door de districtsrechtbank van Nazareth veroordeeld tot vijf maanden gevangenis wegens het 'online aanzetten tot terrorisme'. Ze werd oktober 2018 uit de gevangenis vrijgelaten.
Haar eerste poëziebundel, The last Invasion, verscheen in 2010. Een tweede dichtbundel en een roman zijn klaar maar staan op een laptop die door de Israëlische authoriteiten geconfisceerd werd, aldus webmagazine Brooklyn Rail (maart 2018).

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Dareen Tatour

 • Winternachten 2019

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Dareen Tatour, Eelco Bosch van Rosenthal, Gioconda Belli, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Madeleine Thien, Michiel Servaes, Radna Fabias, Raj Mohan, Robert van Asten, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten festival staat met poëzie, muziek, de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord.

  Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, opende het festival. Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, droeg voor uit haar bundel Habitus. De vrijheid van meningsuiting stond vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna sprak de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes aan de Nicaraguaanse schrijver en dichter Gioconda Belli en aan de Palestijnse dichter Dareen Tatour werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Ook de Italiaanse schrijver Roberto Saviano kreeg een Oxfam Novib PEN Award. Hij leeft sinds de publicatie van zijn boek Gomorrah (2006) onder politiebescherming en kon niet aanwezig zijn. Na de uitreiking gingen de overige twee winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal over hun oeuvre en ervaringen. De winnaars droegen eigen poëzie voor. Engels gesproken.

  Het programma van de Opening Night werd omlijst met muzikale optredens door singer-songwriter Raj Mohan en werd gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.