Inschrijven op de nieuwsbrief

Cyrille Offermans

Cyrille Offermans
Cyrille Offermans

(Sittard, 1945) is essayist en criticus. In zijn lange reeks essays, over o.a. kunst, literatuur, cultuurgeschiedenis, filosofie en sociologie, stelt hij zich teweer tegen een te gemakkelijke en consumptieve kunst- en werkelijkheidsbeleving. Dikwijls hebben de essays een autobiografische inslag. Na drie jeugdromans debuteerde hij in 2011 als romancier met Dood van een leraar. Net als in zijn essays klinkt hierin scherpe kritiek door op het onderwijs en de uitgeverswereld. Het onderwijs gaat gebukt onder gebrek aan toewijding en gemakzucht, terwijl in de uitgeverswereld de commercie het wint van idealisme en deskundigheid. Voor Offermans is er bij elke vorm van kunst - bedoeld of onbedoeld - altijd sprake van engagement. Hij spreekt zich in zijn werk uit tegen de esthetische vrijblijvendheid van kunstenaars en intellectuelen, die volgens hem altijd een verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van de maatschappij.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Cyrille Offermans

  • Winternachten 2018

    Het Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Alejandra Theus, Annet Schaap, Arie Storm, Carmien Michels, Cyrille Offermans, Ernst Reijseger, Hans Tentije, Hassnae Bouazza, Herman Van Goethem, Jeroen Olyslaegers, Joris Wijsmuller, Kay Sleking, Marije Langelaar, Paula Golunska, Uri Eugenio

    Winternachten festival viert de Nederlandse literatuur rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen met een feestelijk programma m.m.v. o.a. cellist Ernst Reijseger, danser Uri Eugenio, essayist Cyrille Offermans, tangogitarist Kay Sleking, actrice Alejandra Theus en gepresenteerd door Hassnae Bouazza.

    Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichteres Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

    Voordat Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen aan de winnaars overhandigde, bepaalden de aanwezigen wie van drie genomineerde middelbare scholieren dit jaar de Jonge Campert-prijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. De scholieren droegen eigen gedichten voor die ze tijdens dichtworkshops op school hebben geschreven.

    Marije Langelaar (1978) kreeg vervolgens de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! Haar laudatio kwam van danser en choreograaf Uri Eugenio, bekend van optredens met onder meer Scapino en LeineRoebana, en in So You Think You Can Dance.

    Jeroen Olyslaegers (1967) kreeg de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Zijn lofredenaars waren Herman Van Goethem - historicus, jurist, hoogleraar en rector van de Universiteit van Antwerpen - en actrice Alejandra Theus - Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Oostpool, Theater Artemis en Huis van Bourgondië - die een fragment voordroeg uit WIL.

    Aan Annet Schaap (1965) is voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017 toegekend. Haar laudatio was in handen van tangogitarist en contrabassist Kay Sleking.

    De middag culmineerde in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Hans Tentije. De prijs is toegekend aan zijn gehele poëtisch oeuvre. Tentije kreeg een muzikale laudatio van cellist Ernst Reijseger en hij werd toegesproken door essayist Cyrille Offermans.

    Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.