Inschrijven op de nieuwsbrief

Chris Marnewick

(Zuid-Afrika, 1948) heeft met zijn debuut Shepherds & Butchers (2008) over de doodstraf flink wat stof doen opwaaien in Zuid-Afrika. Marnewick, van beroep advocaat en docent procesvoering, weet op ingenieuze wijze feit en fictie te verweven. Hij baseerde zijn roman op waargebeurde moordzaken en executies in 1987. De doodstraf werd eind jaren tachtig afgeschaft in Zuid-Afrika, maar veel van Marnewicks landgenoten pleiten voor herinvoering om het geweld in hun land te beteugelen. Met zijn gedetailleerde en feitelijke beschrijving van de executies en de emotionele gevolgen ervan toont Marnewick zijn lezers de morele bezwaren die kleven aan de doodstraf. Daarnaast heeft Shepherds & Butchers geleid tot discussie over de grens tussen feit en fictie die in het boek vaak compleet diffuus is.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Chris Marnewick

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    The Real Thing 1: De Moraal

    Ethici, schrijvers en kunstenaars gingen met elkaar in gesprek over hun zoektocht naar waarheid en echtheid. Een zuivere toon, een heldere lijn, de regels van de wet: wat betekenen deze begrippen voor ze? The Real Thing was een avondvullend programma in drie delen, geleid door Michaël Zeeman.

    Deel 1: moraal. Als mensen hun morele kompas kwijt zijn, kan de wet ze dan op het juiste pad houden? Maar wat als de wet zelf niet deugt? Schrijfster en ethica Marjolijn Februari las haar speciaal voor dit programma geschreven column voor: 'Wie waakt er over de moraal?' waarna de Duitse schrijfster Juli Zeh, de Zuid-Afrikaanse schrijver en advocaat in moordzaken Chris Marnewick en Marjolijn Februari in gesprek gingen over moraal en schrijverschap.