Inschrijven op de nieuwsbrief

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky writers series 20 maart 2024 - foto door Maurice Haas, Diogenes Verlag
Charles Lewinsky writers series 20 maart 2024 - foto door Maurice Haas, Diogenes Verlag

1946) woont afwisselend in Zürich en een dorpje in Frankrijk. Hij werkte als dramaturg en regisseur, schreef tv-scripts en theaterstukken en hij schrijft nog steeds romans en korte verhalen. Meermaals stond zijn werk op (inter)nationale long- en shortlists en won hij prijzen, van Frankrijk tot China. Halfbaard was zowel voor de Deutscher als voor de Schweizer Buchpreis genomineerd. Zijn roman het Hot van de familie Meijer, een onverbiddelijke bestseller, betekende zijn grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen. Verder is Lewinsky voorzitter van de Jonathan Swift Internationaler Preis für Satire und Humor, in 2015 in het leven geroepen door de stichting Werner Dessauer. Ontvangers van deze prijs zijn onder andere Eva Menasse, T.C. Boyle, Yasmina Reza, Joachim Meyerhoff en David Sedaris.

Archief beschikbaar voor: Charles Lewinsky

 • Charles Lewinsky in gesprek met Maria Vlaar

  Charles Lewinsky over zijn laatste roman Halfbaard en de kunst van het verhalen vertellen.

  Met: Charles Lewinsky, Elly Schippers, Maria Vlaar, Myron Hamming

  Charles Lewinsky, bekend van zijn roman Het lot van de familie Meijer is een verhalenverteller pur sang. Zijn laatste roman Halfbaard (Halbbart, vertaald door Elly Schippers) is een ode aan de vertelkunst. Halfbaard was zowel voor de Deutscher als voor de Schweizer Buchpreis genomineerd.

  Helaas kon Charles Lewinsky door onvoorziene omstandigheden niet deelnemen aan dit programma. Ondanks dat was het een ontzettend mooie en inspirerende avond, mede dankzij Maria Vlaar, Elly Schippers, Myron Hamming en Meridiaan Uitgevers!

  In deze aflevering van de Writers Series ging Maria Vlaar in gesprek met Elly Schippers, vertaler van de roman Halfbaard, over hoe het vertalen van deze roman tot stand kwam en hoe manipulatief fictie ook kan zijn. Want aan een goed verhaal wordt vaak meer geloof gehecht dan aan de waarheid. In deze tijden van fake news is dit onderwerp weer superrelevant.⁠

  Maria Vlaar
  is schrijver, publicist en interviewer. Ze is recensent van De Standaard, schrijft de biografie van Joost Zwagerman en kreeg de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar debuut, de korte verhalenbundel Diepe aarde.

  Myron Hamming
  , schrijver en spoken word artist, draagt voor uit zijn werk. In 2023 debuteerde hij met zijn bundel Je droomt het niet zomaar en sprak/schreef hij o.a.in opdracht van de NPO, Unicef, Rijksoverheid, AFAS Edisons, Humberto Tan en Het Koninklijk Huis.

  'Hoe Halfbaard bij ons is gekomen kan niemand zeggen, van de ene op de andere dag was hij er gewoon. Sommigen denken zeker te weten dat ze hem op Palmzondag voor het eerst hebben gezien, anderen beweren bij hoog en laag dat het op Goede Vrijdag was. Dat heeft zelfs al eens geleid tot een vechtpartij.'
  Uit: Halfbaard, Charles Lewinsky

  'Lewinsky laat ons met pure uitbundige creativiteit zien hoe fataal en onverbeterlijk de mens telkens weer de innerlijke duivel de vrije loop laat.' Frankfurter Allgemeine Zeitung

  Dit Writers Series-programma is Engelstalig.
  Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
  Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

  Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds.

  Writers Series:
  Charles Lewinsky over zijn laatste roman Halfbaard en de kunst van het verhalen vertellen.
  Woensdag 20 maart 2024, 20:30-22:00 uur
  Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag

  Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (januari 2025) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

 • Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Met: Ad van Liempt, Charles Lewinsky

  Een avond over verzet en verraad. Charles Lewinsky schrijft in de roman 'Terugkeer ongewenst' over het duivelse dilemma van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. In Theresienstadt vraagt de SS hem een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Zich verzetten betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf.

  Ad van Liempt brengt in zijn nieuwste boek 'De jacht op het verzet' in kaart hoe de Duitsers het ondergrondse verzet in Nederland de kop indrukten, daarbij geholpen door landgenoten.

  De twee auteurs gaan in gesprek over verzet en verraad met schrijfster Judith Uyterlinde.

  Charles Lewinsky (1946) is een internationaal succesvol romanschrijver van onder meer Het lot van de familie Meijer. Hij werkte jarenlang als dramaturg, regisseur en redacteur; behalve romans schreef hij ook toneelstukken en televisiescripts. De roman 'Terugkeer ongewenst' speelt zich deels in Nederland af en is op historische feiten gebaseerd. Lewinsky woont in Zürich en Frankrijk.

  Ad van Liempt
  (1949) is de bedenker van het historisch televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van Nova, de voorloper van het programma NOS-Laat. Hij is een bekende Nederlands journalist en auteur van diverse non-fictieboeken over de oorlog. Hij is thans chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij schreef het scenario en deed de eindredactie van de tv-serie De Oorlog. Eerder publiceerde hij o.a. Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van jodenjagers in 1943.

  Na afloop signeren Charles Lewinsky en Ad van Liempt hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Het gesprek is in het Engels.

  Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Uitgeverij Signatuur en Uitgeverij Balans.