Inschrijven op de nieuwsbrief

Caro Derkx

Caro Derkx - foto Eva Roefs
Caro Derkx - foto Eva Roefs

(Arnhem, 1995) is actrice en theatermaker. Ze koestert een grote liefde voor beeldende kunst, literatuur en filosofie, gebieden die zij inzet om de grote thema's van onze tijd te bevragen. Haar afstudeersolo Me, Myself and Sir Roger Scruton aan de Toneelacademie Maastricht werd in 2019 bekroond met de Henriëtte Hustinxprijs. Vanaf 2020 ontwikkelt Caro haar werk bij Frascati Producties. Haar eerste voorstelling A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue ging in december 2020 in première. In 2022 volgde Emma Watson - The Play met Nora el Koussour. Tijdens het Winternachten festival 2023 bracht ze in het programma De grondstof van het gedicht een monoloog geschreven door Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, en treedt ze op met teksten van Marwin Vos.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Caro Derkx

 • Winternachten 2023

  De grondstof van het gedicht

  Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers

  In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?

  De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.

  Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.

  Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:

  'Op Afobaka wil ik zijn
  als de arbeiders staken,
  de morgen zich boort
  in de papaya,
  het bauxiet woedend zingt
  over zoveel misbruik,
  zoveel leugens
  zoveel misleiding.'

  Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!

  De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.