Inschrijven op de nieuwsbrief

Caro Derkx

Caro Derkx - foto Eva Roefs
Caro Derkx - foto Eva Roefs

(Arnhem, 1995) is actrice en theatermaker. Ze koestert een grote liefde voor beeldende kunst, literatuur en filosofie, gebieden die zij inzet om de grote thema's van onze tijd te bevragen. Vanaf 2020 ontwikkelt Caro haar werk bij Frascati Producties. Haar eerste voorstelling A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue ging in december 2020 in première. In 2022 volgde Emma Watson - The Play met Nora el Koussour. Tijdens het Winternachten festival 2023 brengt ze een monoloog uit De zaak Shell. De aanleiding voor deze indrukwekkende theatervoorstelling over klimaatverantwoordelijkheid van Anoek Truyens en Rebekka de Wit uit 2020 was de rechtzaak die enkele ngo's aanspanden tegen Shell. De ngo's, waaronder Milieudefensie en Greenpeace, wonnen in 2021 de rechtzaak waarin wordt geëist dat Shell in 2030 de CO2-uitstoot met 45% verminderd ten opzichte van 2019. In de voorstelling krijgt elke stem rondom de rechtszaak een eigen pleidooi: Shell, de consument, de burger, de overheid en toekomstige generaties. De zaak Shell kreeg een bewerking tot TV-film in 2021 en zal in 2024 als opera te zien bij De Nationale Opera.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Caro Derkx

 • Winternachten 2023

  De grondstof van het gedicht

  Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers

  In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gaan dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?

  De grondstof van het gedicht is een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.

  Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.

  Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:

  'Op Afobaka wil ik zijn
  als de arbeiders staken,
  de morgen zich boort
  in de papaya,
  het bauxiet woedend zingt
  over zoveel misbruik,
  zoveel leugens
  zoveel misleiding.'

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  De grondstof van het gedicht is samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.