Inschrijven op de nieuwsbrief

Carel de Haseth

Carel de Haseth tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Carel de Haseth tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Curaçao, 1950) is dichter, apotheker en politicus. Zijn beroemdste werk Katibu di Shon (Slaaf en Meester) verscheen in 1988 al in het Papiaments, maar kwam pas in 2002 in het Nederlands uit en is in 2007 in het Duits vertaald. In deze roman vertelt De Hasseth het verhaal van de slavenopstand op Curaçao in 1795 vanuit het perspectief van een meester en een slaaf die als twee vrienden samen zijn opgegroeid. In 1989 kreeg de schrijver voor dit boek de Cola Debrotprijs, de hoogste culturele onderscheiding van Curaçao. De Haseth debuteerde in 1969 met de dichtbundel 3 dagen vóór Eva en schreef daarna nog diverse andere poëziebundels. De Haseth behoorde tot de groep die in 1993 de Partido Antia Restruktura (PAR) oprichtte, de partij van oud-premier Miguel Pourier. Van 1994–2004 was hij met verschillende onderbrekingen gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen. Momenteel is hij raadsadviseur van de Nederlandse Antillen en jurylid van de Libris Literatuur Prijs 2009.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Carel de Haseth

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    Wintercafé 3 Tip Marugg

    Een 'pre-read' bij Winternachten rondom schrijver Tip Marugg (1923-2006). Journaliste Petra Possel las voor uit Niemand is een eiland en dichter Carel de Haseth droeg nieuw opgedoken gedichten voor, opgenomen in het Verzameld Werk De hemel is van korte duur. Het boek en het Verzameld Werk (samenstelling Aart Broek en Wim Rutgers) zijn op 29 januari j.l. verschenen.

  • Winternachten 2004

    Koninkrijk dromenrijk?

    Met: Barche Baromeo, Carel de Haseth, Lasana M. Sekou, Maurice Adriaens, Ruben Severina, Vivien Calmez

    Zelden was de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen zo roerig. En dat terwijl in 2004 het vijftigjarig bestaan van het Koninkrijksstatuut wordt gevierd. In die overeenkomst werd de verhouding tussen Nederland en koloniën vastgesteld. De Antiliaanse schrijvers Barche Baromeo (Curaçao) en Lasana M. Sekou (Sint Maarten) hebben duidelijke meningen over hoe het verder moet met de relatie tussen hun eiland en Nederland. Ze praten met de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Maurice Adriaens, zijn voorganger Carel de Haseth, Vivien Calmez en het publiek over de toekomst van het koninkrijk. Gespreksleider is Ruben Severina. Engels/Nederlandstalig.

  • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

    Dromen en idealen uit de Antillen

    Hoe zouden de Antillen eruit gezien hebben als de revolutie van 1969 niet was neergeslagen? Barche Baromeo schetst die andere toekomst in zijn roman E Parto. Sint Maartenaar Lasana Sekou in felle verzetsgedichten en Curaçaoënaar Carel de Haseth in ingetogener taal, dromen ook over een nieuwe toekomst voor hun eiland.