Inschrijven op de nieuwsbrief

Carel Alphenaar

Carel Alphenaar tijdens zijn voordracht van het Hooglied, Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg
Carel Alphenaar tijdens zijn voordracht van het Hooglied, Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg

was enkele decennia dramaturg/artistiek leider van Toneelgroep Centrum. Hij vertaalde tientallen stukken (o.a. van Moliere, Shakespeare en Pinter) en schreef libretti voor opera en ballet. Voor het Koninklijk Concertgebouworkest maakte Alphenaar een vertaling van Het verhaal van de soldaat van Stravinsky/Ramuz, die hij zelf uitvoerde met orkest. Hij trad op als solist met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voor de jeugd maakte hij samen met Paul Vermeulen Windsant een vertaling en toneelbewerking van Lewis Carolls Alice in Wonderland voor het Zuidelijk Toneel. Als cellist/annonceur betrad hij gedurende vijftien jaar de Nederlandse podia met het roemruchte Resistentie Orkest. Als declamator leverde Alphenaar bijdragen aan de meest uiteenlopende manifestaties. Hij werkt nu als theatermaker in de Balie te Amsterdam, en bedrijft mobiele dramaturgie op vele plekken in het land.

Archief beschikbaar voor: Carel Alphenaar

  • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

    De klonen van god

    Veertig jaar geleden maakte 'I had a dream' veel indruk; als we de reclame geloven spreekt de vraag 'Biertje?' tegenwoordig meer tot de verbeelding. Wie maakt het kromme recht vraagt Prediker zich af en wij met hem. Khalid Boudou en Gerrit Komrij geven als Gods klonen in brieven aan elkaar antwoord op de vraag hoe de wereld eruit zou moeten gaan zien. Een briefwisseling op toneel. Regie: Carel Alphenaar.

  • Winternachten 2002 – Winternacht 2

    Het Hooglied

    In een festival over lust en liefde mag het Hooglied niet ontbreken. Het lied van Salomon uit het oude testament is een van de eerste en een van de mooiste liefdesverklaringen uit de literatuur. Acteur, regisseur en dramaturg Carel Alphenaar droeg het voor.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 1

    Het lied van Soenda

    De oude legende Het Lied van Soenda vertelt het verhaal van vorst Ayam Wóeroek van Madjapahit. Hij wil met de beeldschone dochter van de koning van Soenda trouwen. Het belooft een gelukkige verbintenis te worden, totdat de intrigant Gádjah Máda van Madjapahit op het toneel verschijnt. Carel Alphenaar bewerkte deze legende tot een moderne theatrale vertelling, waarin gedichten van Agus R. Sarjono (1965) zijn verwerkt. Muziek: Ernst Heinz; vormgeving en licht: Esther Viersen; adviezen: Anneke Djajasoebrata, Ton van de Langkruis; productie: Marc Isphording.

  • Indische Winternacht 1997

    Indische Winternacht 1997

    Met: Adriaan van Dis, Aya Zikken, Carel Alphenaar, De Nazaten van Prins Hendrik, Gamelan Ensemble Widosari, Hans Vervoort, Hella Haasse, Jill Stolk, Marion Bloem, Michaël Zeeman, Mischa de Vreede, Radhar Panca Dahana, Rayuan Samud'ra, Rendra, Sitok Srengenge, Sitor Situmorang, The Galaxy Band, Wieteke van Dort

    In 1997 vond de tweede editie van de Indische Winternachten plaats: Een Indisch/Indonesische avond met schrijvers, muziek en film. Met o.a.: Adriaan van Dis, Rendra , Sitor Situmorang , Wieteke van Dort , Mischa de Vreede, The Galaxy Band, Radhar Panca Dahana , Sitok Srengenge, presentator Carel Alphenaar, Jill Stolk, Hella Haasse en Aya Zikken, Marion Bloem en gespreksleider Michaël Zeeman. Met muziek van o.a. The Galaxy Band, Gamelan Ensemble Widosari en De Nazaten van Prins Hendrik.