Inschrijven op de nieuwsbrief

Caleb Azumah Nelson

Caleb Azumah Nelson
Caleb Azumah Nelson

(VK, 1994), schrijver en fotograaf, groeide op en leeft in Zuidoost-London, tevens de setting van zijn zeer succesvolle debuutroman Open Water (2021). De eerste zes jaar van zijn leven woonde hij bij zijn oma, nadat zij vanuit Ghana naar London kwam. Hij droomde als tiener er al van auteur te worden, en begon in 2019, naast fotograferen, full-time te schrijven. Datzelfde jaar won hij de Palm* Photo People's Choice prize. Hij publiceerde in Litro en The White Review; zijn korte verhaal Pray kwam op de shortlist van de BBC National Short Story Award in 2020. Open Water is een intens liefdesverhaal: "teder, zorgvuldig geobserveerd en gerapporteerd, licht werpend op de beperkingen van mannelijkheid." (The Guardian). In een deel van de roman zijn de twee personages nog niet eens geliefden, maar delen het bed na uitgaan in de stad. Hij is fotograaf, zij danser; hij heeft moeite zijn woede te verwerken over het onrecht en geweld dat hij overal om zich heen ziet. Het boek bevat verwijzingen naar werk van iconen als James Baldwin, Zadie Smith, schilder Lynette Yiadom-Boakye en rapper Kendrick Lamar. In de kern gaat Open Water over zoeken naar waar jonge mannen van kleur, in een maatschappij die voor hen vele gevaren kent, geheel en veilig zichzelf kunnen zijn. Zijn nieuwe roman Small Worlds verschijnt in mei 2023.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Caleb Azumah Nelson

 • Winternachten 2023

  All the World's Excuses

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Caleb Azumah Nelson, Chika Unigwe, David Diop, Neske Beks, Rachida Lamrabet, Radna Fabias, Sarita Bajnath, Shantie Singh

  In het Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertellen prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het uitzonderlijk goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias dragen bij met voordrachten.

  Dit programma is Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten zijn in het Engels mee te lezen op een zaalscherm.

  Verder vertelt schrijver Neske Beks hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën.

  Zangeres Angel ArunA vertolkt eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.

  All the World's Excuses stelt vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.

  Op alle continenten zijn verhalen hierover lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Dit programma is samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

  Dagkaart, eet mee in de foyer, 's middags naar Verhalen die verbinden
  Kom, voorafgaand aan het avondprogramma All the World's Excuses, op zondag 16 april vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui ook naar het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbinden. In de foyer serveren we tussen 17:15 en 19:00 uur in de foyer een heerlijke vegetarische dagschotel. Vanwege planning en beperkte capaciteit, is ter plekke geen dagschotelticket verkrijgbaar. Boek dit tevoren!
  De dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april, naar keuze inclusief dagschotel, is hier verkrijgbaar.