Inschrijven op de nieuwsbrief

Caleb Azumah Nelson

Caleb Azumah Nelson - foto: Stuart-Simpson-for Penguin Books
Caleb Azumah Nelson - foto: Stuart-Simpson-for Penguin Books

(UK, 1993), schrijver en fotograaf, groeide op in zuidoost Londen, wat ook de setting is van zijn bestseller debuutroman Open water (2021). Hij publiceerde in vele magazines waaronder Litro en The White Review; zijn korte verhaal Pray stond op de shortlist van de BBC National Short Story Award in 2020. Open water won de Costa First Novel Award en Debut of the Year bij de British Book Awards, en was een nummer één bestseller in de Times. Dit is een intens liefdesverhaal: "Teder en zorgvuldig geobserveerd, licht werpend op de beperkingen van mannelijkheid." (The Guardian). Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in Zuidoost-Londen. Beiden zijn zwarte Britten, beiden wonnen beurzen voor privéscholen waar ze moeite hadden om erbij te horen, beiden zijn nu kunstenaars - hij een fotograaf, zij een danseres - in een stad die hen afwisselend viert en afwijst. Voorzichtig en teder worden ze verliefd. Maar twee mensen die voorbestemd lijken om samen te zijn, kunnen nog steeds door angst en geweld uit elkaar worden gerukt. Open Water stelt de vraag wat het betekent om een persoon te zijn in een wereld die je alleen ziet als een zwart lichaam, om kwetsbaar te zijn als je alleen wordt gerespecteerd vanwege je kracht. Zijn tweede roman Small Worlds verschijnt in mei 2023, en de Nederlandse vertaling Kleine werelden in juni 2023.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Caleb Azumah Nelson

 • Winternachten 2023

  All the World's Excuses

  Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Caleb Azumah Nelson, Chika Unigwe, David Diop, Dean Bowen, Martine Woudt, Nazrina Rodjan, Neske Beks, Rachida Lamrabet, Radna Fabias, Sarita Bajnath, Shantie Singh

  In het Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het zeer goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij bogen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard droegen zij voor uit eigen werk. De gespreksleiders waren Rachida Lamrabet en Dean Bowen.

  Verder vertelde schrijver Neske Beks hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias droegen bij met voordrachten. Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.

  Voorafgaand aan dit programma in Zaal 1 openden we de avond in de foyer van Theater aan het Spui met een kort voorprogramma, met optredens van schrijver Chika Unigwe en dichter Dean Bowen, en gepresenteerd door Sarita Bajnath.

  All the World's Excuses stelde vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.

  Op alle continenten zijn verhalen hierover lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.

  Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn!

  Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).

  All the World's Excuses was Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten werden simultaan in het Engels geprojecteerd op een zaalscherm.

  Met dagkaart ook 's middags naar Verhalen die verbinden
  Voorafgaand aan het avondprogramma All the World's Excuses vond op zondag 16 april vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbindenplaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar.