Bert Paasman
(Hoogeveen, 1939) promoveerde in 1984 op de discussie over de slavenhandel en slavernij, gevoerd in literaire en andere teksten (ca. 1625-1825). Paasman is sinds 1962 docent Nederlandse Historische en Moderne Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, met specialisaties Verlichting, koloniale-, postkoloniale- en migrantenliteratuur en Nederlands als bronnentaal. Hij is redacteur van reeksen en tijdschriften op het gebied van Verlichting en Oost- en West-Indische letteren. Hij verzorgde gastdocentschappen aan universiteiten en hogescholen in onder meer Indonesië, Zuid-Afrika en Suriname. Paasman is emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale cultuur- en literatuurgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam.
Archief beschikbaar voor: Bert Paasman
-
Vrouwen op ontdekkingsreis
Welke dame kiest het ongebaande pad? Waarom zou ze de risico's van ziekte, roof en de onbekende bush riskeren? Twee reisschrijfsters en een professor gingen in gesprek. Karin Anema trok de binnenlanden van Suriname in, Ineke Holtwijk maakte kennis met een recent ontdekte indianenstam in het hart van Brazilië. Bert Paasman, emeritus hoogleraar Koloniale Letteren, zocht naar de drijfveren van eerdere ontdekkingsreizigsters. Begrijpen Anema en Holtwijk hun voorgangsters? Nederlandstalig.
-
Copyright Nederland - debat
Met: Barryl Biekman, Bert Paasman, Cynthia Mc Leod, Edwin Marshall, Gibi Bacilio, Ruben Severina
Een debat met panel en publiek. De discussie werd geopend door Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden. Daarop volgde een levendig debat over geschiedschrijving. Volgens Biekman schreven de witte historici leugens over de geschiedenis van 'de West'. Paasman verdedigde de moderne geschiedschrijvers en hield een pleidooi voor het samenbrengen van 'zwarte' en 'witte' visies op de geschiedenis in één bundel. Vanuit de zaal werd opgeroepen tot een gezamenlijke inspanning van zwarte en witte historici tot herschrijven van de geschiedenis.