Inschrijven op de nieuwsbrief

Bernlef

Bernlef - foto Serge Ligtenberg
Bernlef - foto Serge Ligtenberg

(1937-2012) is het pseudoniem van Hendrik Jan Marsman. Sinds zijn debuut in 1960 verschenen er bijna jaarlijks romans, dichtbundels, novelles en essays van zijn hand. In de necrologie die hij onlangs schreef voor In Memoriam van het Vlaams Huis de Buren bekende hij dat hij veel respect heeft voor andere schrijvers die diepgravende omvangrijke romans schrijven. "Zelf ben ik een componist van kamermuziek. Meer dan vierstemmig zit er bij mij niet in", aldus Bernlef. In zijn laatste roman De een zijn dood verkent de schrijver een nieuw genre: de thriller. In 2008 schreef hij het boekenweekgeschenk De Pianoman, een verhaal met veel raakpunten met Hersenschimmen waarmee hij in 1984 doorbrak. Beide romans zijn geschreven in zijn kenmerkende stijl: zonder 'rimram en poespas', maar met een 'heldere, klare lijn'. Hersenschimmen werd verfilmd en als toneelstuk uitgevoerd. In 1984 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre en in 1987 de AKO Literatuurprijs voor Publiek geheim. Als vertaler heeft Bernlef tal van Amerikaanse en Zweedse dichters in Nederland geïntroduceerd, onder wie de Zweedse dichter en Nobelprijswinnaar 2011 Tomas Tranströmer, van wie hij het volledige werk vertaalde. Hij overleed in oktober 2012.

(WU 2012 GR)

Archief beschikbaar voor: Bernlef

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Droomvogels

  Bernlef is een van Nederlands grootste dichters; Ramsey Nasr heeft zijn naam inmiddels gevestigd als - onder veel meer - dichter des vaderlands, en Lieke Marsman is een belangrijk aanstormend talent.
  Hun voordrachten worden zingend ingeleid door het muzikale trio Droomvogels, dat borg staat voor een feestelijke afsluiting van een Winternacht vol literatuur en poëzie. Nederlandstalig.

 • Over Tranströmer

  Bernlef en Menkveld over Tranströmer

  Met: Bernlef, Erik Menkveld

  Bernlef en Erik Menkveld zijn kenners en liefhebbers van het werk van de meest recente winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur: Tomas Tranströmer. Bernlef introduceerde hem in ons land en vertaalde zijn werk.

  Beide Nederlandse schrijvers zijn aan elkaar gewaagd en hun kennis van Tranströmer stond garant voor een spannende en intieme introductie op zijn werk, gelardeerd met beelden van de grote Zweedse dichter zelf. Ze gingen met elkaar in gesprek over werk en leven van de dichter, die, getroffen door een beroerte, strijdt met afasie en zichzelf opnieuw pianospelen heeft moeten leren. Met één hand.

  De avond over Tomas Tranströmer was de eerste van een serie internationale literaire avonden die de Bibliotheek Den Haag organiseert i.s.m. Writers Unlimited onder de noemer The Series. In iedere aflevering komen schrijvers/dichters samen om in gesprek te gaan over een gedeeld thema.

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  The Real Thing 3: Kunst

  Het derde deel in het drieluik onder leiding van Michaël Zeeman had als thema kunst:'Als een speelfilm de mise en scene van de emoties is, dan is de documentaire de mise en scene van de werkelijkheid,' zei Heddy Honigmann over haar documentaires. Honigmann ging met auteur Bernlef in gesprek over de vraag wat 'echtheid' of 'authenticiteit' in hun werk betekent. De combinatie van Honigmann met Bernlef leverde een open gesprek op over de zoektocht naar de juiste toon en de precieze vorm.