Baban Kirkuki
(Kirkoek, 1974) is een Iraaks-Nederlandse dichter en schrijver. Hij vluchtte in 1999 uit Iraaks-Koerdistan omdat hij weigerde propagandistische gedichten te schrijven voor het regime van Saddam Hoessein. Inmiddels woont hij in Utrecht. Hij debuteerde in 2006 in Nederland met Op weg naar Ararat, 29 gedichten over Koerdistan, oorlog en angst, maar ook over bergen, de winter en de woestijn. In zijn tweede bundel, Lontananza (2009) staat het verlangen naar zijn geboorteland en naar zijn eigen plek in zijn nieuwe vaderland centraal. Ook in de twee bundels die daar op volgen, Territorium (2011) en Licht onbekend (2013) nemen zijn twee identiteiten een belangrijke plaats in.
(WU 2018)Archief beschikbaar voor: Baban Kirkuki
-
Baban Kirkuki in Nieuw Waldeck
Met: Baban Kirkuki, Judith Uyterlinde, Kamal Hors
Dichter Baban Kirkuki en ud-speler en componist Kamal Hors verzorgden een indringende poëtische en muzikale vertelling over het vluchten van Kirkuki uit Irak en het willen wortelen in Nederland. Schrijver en organisator van literaire evenementen Judith Uyterlinde presenteerde.
-
Het boek van mijn leven: Baban Kirkuki
De Iraaks/Nederlandse dichter vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza. Nederlandstalig.
-
In the Mirror of Refugees
Het beeld dat vluchtelingen van Europa hebben komt niet overeen met de werkelijkheid die ze vinden als ze er beland zijn. Europa is fictie. De Duits-Azerbeidzjaanse Olga Grjasnowa schreef over ontheemden in een geglobaliseerde wereld. De Rus Michaïl Sjisjkin tolkte jarenlang in Wenen voor asielzoekers, wat zijn neerslag kreeg in zijn roman Venushaar, en romancier en filmmaker Hassan Blasim ontvluchtte Irak, om in Finland zijn ervaringen te boek te stellen. Tommy Wieringa verdiepte zich voor Dit zijn de namen in de drijfveren van vluchtelingen. Wat treffen zij aan in Europa? Gespreksleiding: Jeroen van Kan.