Inschrijven op de nieuwsbrief

Arnold Karskens

(Beemster, 1964) luisterde als kind al gefascineerd naar de verhalen van volwassenen over de Tweede Wereldoorlog. Het wekte dan ook geen verbazing toen hij na zijn studie journalistiek besloot om oorlogsverslaggever te worden. Sindsdien bezocht hij meer dan dertig conflicthaarden. Karskens wil nooit mee als 'embedded' journalist maar staat op zijn onafhankelijkheid. In 2008 kreeg hij daarom de ereprijs "Journalist voor de Vrede" van het Humanistisch Vredesberaad. De jury prees hem omdat hij in de verslaggeving over Irak en Afghanistan 'als een van de weinigen' niet alles door een westerse bril bekijkt en laat zien hoe de acties van het westen een voedingsbodem vormen voor de verbittering tegen het westen in de islamitische wereld. Ook ontving hij in 2008 de Clara Meijer-Wichmann penning van de Liga voor de Rechten van de Mens en J'Accuse. Karskens schreef verschillende boeken waaronder Reizen langs de frontlijn "Een handboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers". In zijn laatste boek Rebellen met een reden onderzoekt hij wat mensen die kiezen voor een rebellenleven – van deserteur Poncke Princen tot FARC-rebel Tanja Nijmeijer – bezielt. Karskens werkte vijftien jaar als freelancer, was deeltijd in dienst bij Nieuwe Revu en is momenteel werkzaam bij dagblad De Pers.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Arnold Karskens

  • Winternachten 2011

    Oxfam Novib - PEN Awards

    Met: Andrei Nekrasov, Arnold Karskens, David Van Reybrouck, Joris Luyendijk, Lionel Veer, Tom van der Lee, Xandra Schutte

    Winternachten is erg blij dat Oxfam Novib en PEN Nederland op het festival bekend gaan maken wie de Oxfam Novib PEN Awards hebben gewonnen. Eén van de laureaten komt ook naar Den Haag om de prijs in ontvangst te nemen.

    Ieder jaar reiken Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Ze kennen deze prijzen toe aan schrijvers en kunstenaars die niet willen zwijgen maar hun mening kenbaar durven maken en naar aanleiding hiervan in moeilijkheden zijn geraakt. Lionel Veer, de Nederlandse mensenrechten ambassadeur, reikt de prijzen uit.

    Direct daarna start het PEN Dispuut, georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. PEN Nederland. In tijden van oorlog, onder dictatoriale regimes en onder andere extreme omstandigheden proberen de betrokken regeringen de verslaggeving te controleren en manipuleren. Propaganda en censuur zijn van oudsher bekende methoden om de openbare mening te beïnvloeden, maar tegenwoordig hoort ook technische manipulatie van nieuws tot de mogelijkheden. Hoe worden deze nieuwe manipulatiemethoden ingezet en hoe en waarom dienen ze ontmaskerd te worden? En hoe werkt de manipulatie van de media hier in het westen? Raoul Heertje bespreekt deze problematiek met schrijvers/journalisten Joris Luyendijk, Arnold Karskens, Xandra Schutte en David van Reybrouck. Prijsuitreiking: Engelstalig. Dispuut: Nederlandstalig.